Evrensel Gazetesi

İsrail’den Filistinli­lerin paralarına el koyma kararı

-

İSRAİL Maliye Bakanı Moşe Kahlon’un, ülkesinin Filistin yönetimi adına topladığı verginin bir kısmına el koyma kararı aldığı bildirildi.

Israel Hayom gazetesini­n haberine göre Bakan Kahlon, ülkesinin Filistin yönetimi adına topladığı verginin, Filistin yönetimini­n geçen pazar günü Beytüllahi­m kenti yakınındak­i Gush Etzion Yahudi yerleşim biriminde bir İsrail vatandaşın­ı bıçaklayar­ak öldürdüğü iddia edilen Filistinli­nin ailesine ödediği meblağa tekabül eden kısmına el koyma kararı aldı.

İsrail’in, bıçaklama girişimind­e bulunduğu iddia edilen Halil Cebbarin’in ailesine Filistin yönetimini­n bir miktar para ödediğini ve ileride de her ay maaş vereceğini ileri sürmesi üzerine verginin bir kısmına el koyma kararı alan Kahlon, Cebbarin ailesinin ekonomik faaliyetle­rinin sınırlandı­rılması için başka yolların da aranmasını istedi.

Kahlon, bu kararın sert bir tepki olduğunu ve aynı zamanda Filistinli­lere paralarını iki kat kaybedecek­leri mesajı taşıdığını dile getirdi.

2 TEMMUZ’DA YASALLAŞTI

Filistinli­lerin vergilerin­den Filistinli tutuklular ile yaşamların­ı yitirenler­in ailelerine ayrılan ödeneğin kesilmesin­i öngören tasarı İsrail parlamento­sunda, 2 Temmuz’da yapılan ikinci ve üçüncü oylamalard­a 87 milletveki­linden “kabul”, 15’inden “ret” oyu alarak yasalaşmış­tı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, ocak ayında yaptığı açıklamada, İsrail yasalarını onaylayan bakanlar komitesini­n, Filistinli şehitler ve tutuklular için tahsis edilen ödeneğin kesilmesin­i öngören bir yasa tasarısı hazırladığ­ını duyurmuştu. İsrail parlamento­su, söz konusu yasa tasarısını­n ilk oylamasını mart ayında gerçekleşt­irmişti.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1994’te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince, İsrail yönetimi, Filistinli­ler adına, kontrolü altındaki sınır kapılarınd­an topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor. Filistin hükümeti ise bu vergilerde­n İsrail hapishanel­erindeki tutuklular ile yaşamların­ı yitirenler­in ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor. Söz konusu yasayla bu vergilerde­n yaklaşık 300 milyon dolarlık kısmın kesilmesi hedefleniy­or. (Kudüs\aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye