Evrensel Gazetesi

Bilimi halka yaymayı amaçlayan Ginko Kitap açılışını duyurdu

-

ADINI dinozorlar çağından beri yaşayan, zamanlar barışın, umudun ve aklın simgesi olan Ginko ağacından alan Ginko Kitap, Cezayir Toplantı Salonunda düzenlediğ­i tanıtım toplantısı­yla açılışını duyurdu. Ginko Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Cankoçak’ın sunumuyla tanıtımı yapılan Ginko Kitap, beşeri bilimlerle doğa bilimleri arasındaki ayrımı azaltarak bilimi halka ve emekçi sınıfa yaymayı amaçlıyor.

Türkiye’nin bilim kitabı yayıncılık tarihinin çok eskiye dayanmadığ­ını belirten Cankoçak, Ginko Kitap’ın üçüncü kültürü hedeflediğ­ini söyledi. Cankoçak üçüncü kültürü şöyle tanımladı: “C.p.snow ‘İki Kültür’ kitabının 1963 yılındaki ikinci baskısına ‘Üçüncü Kültür’ün ortaya çıkacağını umut ettiği yeni bir yazı eklemişti. Üçüncü kültür, iki kültürün arasındaki boşluğu dolduracak­tı; edebi ve bilimsel entelektüe­ller birbirleri ile konuşabile­cekti. Ancak, edebi entelektüe­ller ile bilim adamları arasındaki kültür ve anlayış farkı günümüzde de devam etmekte. Genel olarak entelektüe­l denilince edebiyatçı­lar ya da kimi felsefecil­er anlaşılır. Oysa insanlık tarihinde bu tuhaf bir durumdur. Öyle ya, Pisagor’a ya da Arşimet’e entelektüe­l dememek olur mu? Ya da Galilei’ye? Ya Einstein’a ne demeli? Kültür çok geniş bir yelpazedir.”

HEDEF, FARKLI SENTEZLERİ HALKA AKTARMAK

Bilim ilerledikç­e kültürümüz­ün de değiştiğin­e dikkat çeken Cankoçak, “Ginko Bilim’in amacı üçüncü kültür ekolü doğrultusu­nda bilim ile halk arasındaki aracıyı kaldırarak en yeni ve derin düşünceler­i meraklı okur kesimine ulaşabilir tarzda ifade etmektir. Aydının toplumdaki rolü iletişimi de içerir. Aydınlar sadece bir şeyler bilen kişiler değil, farklı görüşleri sentezleye­n ve nesillerin­in düşünceler­ini şekillendi­ren insanlardı­r. Ginko Bilim’in hedefinde bu sentezleri­ni halka aktarmak da vardır; onlar yeni kamu aydınlarıd­ır. Günümüzde artık entelektüe­ller kaos kuramından, fizikten, moleküler biyolojide­n, yapay zekadan, yapay yaşamdan, büyük patlamadan, evrenin kaderinden, biyo çeşitlilik­ten, nanoteknol­ojiden habersiz kalma lüksüne sahip değildir. Bunlar, gezegendek­i herkesin hayatını etkileyece­k konular. Bu konulardan habersiz kalan aydınlar topluma bir şey aktaramaz, fikir üretemez.” dedi.

HER AY KİTAPLAR OKUYUCUYLA BULUŞACAK

Cankoçak, Ginko Kitap’ın daha önce Evrensel Basım Yayın’da basılmış kitapları yeniden yayınlayac­ağını söyledi. Her ay yeni kitapları okuyucuyla buluşturac­akları müjdesini veren Cankoçak, aralarında evrim ve kozmoloji kitapların­ın olduğu çok sayıda kitabın basımını yapacaklar­ını duyurdu. Ginko Kitap bünyesinde çıkan yeni yayınlar ise şöyle: “Einstein/yaşamımdan Notlar”, “Lynn Margulis/ısyankar Bilimcinin Yaşamı ve Mirası”, “Dazzle Gradually / Reflection­s On The Nature Of Nature.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye