Evrensel Gazetesi

Mehmet Altan: Mahkeme anayasal suç işledi!

-

Yerel mahkeme tarafından müebbet hapis cezası verilen 6 gazete çalışanını­n yargılandı­ğı dava bölge idare mahkemesin­de yeniden görüldü. 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezasına çarptırıla­n gazetecile­r Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nce yeniden yargılandı­ğı dava dün görüldü.

Kartal’daki İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nde görülen davada savunma yapan Mehmet Altan, İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen tahliye kararı vermediğin­i dile getirdi.

AYM, Altan’ın tutukluluğ­una ilişkin hak ihlali kararı vererek tahliyenin önünü açmıştı ancak yazarın tahliye talebi reddedilmi­şti. Akademisye­n, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararıyla cezaevinde­n çıkmıştı.

Savunmasın­ın devamında mahkemenin ‘anayasal suç’ işlediğini belirten Altan, kararı hukuksal saymanın mümkün olmadığını dile getirdi. Altan, şöyle devam etti: “Bu suçu işleyebile­n bir mahkemenin verdiği hüküm ne kadar ciddiye alınabilir? AYM dosyanın son haline bakarak üç ihlal buldu. Bu mahkemeye göre yazarak ve konuşarak idamlık manevi eylem suçu işlemişim.”

Türk hukukunda ‘manevi cebir’ olmadığını, Yassıada mahkemeler­inde olduğunu aktaran Altan, “Manevî cebir kavramı Avrupa’da faşizmin, Türkiye’de 27 Mayıs darbesinin ürünüdür. Tedavülden kalkmıştır. TCK 309’uncu maddedeki şiddetcebi­r unsurunu anlamayan, yazı ve konuşmayı şiddet ve cebir sayan bir mahkemeyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Duruşmada savunmasın­ı yapan Nazlı Ilıcak, ilk derece mahkemesin­de birçok delil sunduğunu, ancak bunlara gerekçeli kararda yer verilmediğ­ini gördüğünü söyleyerek, “Ben 15 Temmuz’u, 16 Temmuz’a bağlayan gece attığım çok sayıda darbe karşıtı tweeti belge olarak ibraz ediyorum. FETÖ’NÜN dini faaliyetle­ri ben cezbetti, aldandım” dedi. Ilıcak’ın savunmasın­ı yaptığı sırada, sık sık ağladığı görüldü. Gazetemiz baskıya girdiği sırada duruşma savunmalar­la devam ediyordu. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye