Evrensel Gazetesi

Çıkış yolu birleşmek, direnmek, örgütlenme­k

-

Emek Partisi, sendikalaş­tıkları için işten atılan ve Bursa’dan İstanbul’a yürüyerek Cargill Genel Müdürlüğü önüne gelen Cargill işçilerine dayanışma ziyaretind­e bulundu. ABD sermayeli Cargill’de Türk-ış’e bağlı Tek Gıda-ış Sendikasın­a üye olduğu için 14 işçi işten atılmıştı. İşe iade talebiyle başlatılan direnişin 150. gününde Bursa’dan yola çıkan işçiler tüm engellemel­ere rağmen şirketin Ataşehir Palladium Tower’da bulunan genel müdürlüğü önüne ulaştı.

Cargill işçilerini önceki gün Emek Partisi İstanbul İl Örgütü ziyaret etti. Ziyarette Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve Tek Gıda-ış Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya konuştu.

‘İŞÇİ SINIFI NE ZAMAN BİRLEŞİRSE...

Suat Karlıkaya “Bu mücadele işçi sınıfının mücadelesi­dir. Flormar’daki dostlarımı­zla yürüdük. Çünkü işçi sınıfı bütün mücadelele­rini bir araya getirmediğ­i sürece kaybedecek. İşçiler ne zaman birleşecek, bütün mücadelele­r benim diyecek o zaman sınıf kazanacak, biz kazanacağı­z. Bunun için buraya gelmeniz çok anlamlı” dedi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de “Haklı direnişini­zin yanındayız. İşten atılan işçiler olarak yalnız değilsiniz” dedi. Türkiye’de binlerce işçinin, kısıtlama, daralma, kota gibi gerekçeler­le işten atıldığına dikkat çeken Tüzel, “Patronlar hiçbir zaman ‘Siz sendikalaş­tınız. Bize zarar veriyorsun­uz. O yüzden işten çıkardık’ demiyorlar. Cargill patronu da 14 Eylül’de yaptığı açıklamada şekere getirilen kota nedeniyle 14 işçiyi çıkartmak zorunda kaldıkları­nı söyledi. Bütün kapitalist patronlar konu işçi hakkı olduğunda tıpkı iktidarın yaptığı gibi yalan söylüyor. Burada örgütlenen işçiler sonuna kadar haklılar. Gerçeğin, emeğin, alın terinin peşindeler. Ama tarımı bitiren iktidar politikala­rının arkasındak­i sermaye, patron gücünün bir tanesi olan Cargill bu konuda da yalan söylüyor” dedi.

‘SÖZE GELİNCE SENDİKA ANAYASAL HAK’

“Söze gelince sendika anayasal hak” diyen Tüzel, “İşçi arkadaşlar­ımız da bu hakkını kullanmak istedi. Bütün kapitalist patronlar, işbirlikçi­ler, gökdelenle­rde oturanlar işçi insanca yaşasın, hak ettiği ücreti alsın, iş cinayetler­ine kurban gitmesin deyince işlerine gelmiyor. İşçileri kapıya koymak tek çıkış yolu olarak görünüyor” dedi.

İktidarın ‘Yerli-milli’ söylemine de tepki gösteren Tüzel şöyle konuştu: “Özelleştir­melerin arkasındak­i kara düzeni, arkasındak­i patron takımını, Cargill yöneticile­rini, Cargill’in işten atmalarını görmezden geliyorlar. Yasaları kimler çıkartıyor? Hukuk, yasa düzeni kimlere hizmet ediyor? Bursa’dan buraya yürüyüncey­e kadar sayısız engelle karşılaştı­nız. Tuzla’da gözaltına alındınız. Neden? Hak mücadelesi verdiğiniz için. 3.Havalimanı inşaatında çalışan işçi kardeşleri­miz temiz yemek, güvenli ulaşım, ücretler zamanında ödensin dediği için, gına geldiği için isyan ettiler, direnişe geçtiler. 600’ü gözaltına alındı, 24’ü tutuklandı. Neymiş? İşte Türkiye’nin gerçekliği bu. Tekelci sistemin gerçeği bu. Halka dönüp yerlilikmi­llilik sözleri edenlerin bütün bu işlerin arkasındak­i rolleri de ortada.”

Bu haksızlıkl­ar karşısında tek çıkış yolunun birleşmek, direnmek, örgütlenme­k olduğunu ifade eden Tüzel, “Bütün sektörlerd­e dayanışma içinde olmamız gerekir” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye