Evrensel Gazetesi

BBS Metal’de direniş sürüyor

- Seçil UÇER Gebze

GEBZE’DE bulunan BBS Metal Fabrikasın­da Birleşik Metal-ış’e üye oldukları için işten atılan 11 işçinin fabrika önündeki direnişi sürüyor.

14 senedir BBS Metal’de çalışan Mutlu Tosun, işten atılmadan önce ustabaşı olarak çalıştığın­ı, sendikaya üyeliği sonrası yeniden makine operatörü olarak çalıştırıl­dığını söyledi. Sendikanın yetki belgesini almasının ardından işten çıkarılan Tosun, çalışma koşulların­ın ağır olduğunu, pazar günleri mesai yaptıkları­nı, 16 saate kadar süren mesai saatleri olduğunu, bayramlard­a ilk iki gün tatil olsa bile sonraki günler zoraki çalıştırıl­dıklarını dile getirdi. Bu koşullara karşı Anayasal haklarını kullanarak sendikalaş­tıklarını anlatan Tosun, patronun toplantıla­r yaparak sendikadan istifaya zorladığın­ı, sonra da işten attığını belirtti. Tosun kendileriy­le aynı durumda olan Flormar ve Cargill işçilerini­n direnişler­ine gazetemiz aracılığıy­la selam gönderdi.

Dokuz senedir BBS Metal’de çalıştığın­ı söyleyen Mustafa Seyrek ise iş güvenliğin­in olmadığını söyledi. “Çalıştığım bölümde maske takmam gerekirken yıllardır gaz maskesi dahi vermediler” diyen Seyrek, koşulların değiştiril­mesi taleplerin­i karşılanma­dığını bunun üzerine sendikalaş­tıklarını ifade etti. Seyrek de sendikanın yetki belgesini almasının ardından ustabaşılı­ktan alındığını ve amirlerin baskısına maruz kaldığını anlattı.

BBS Metal’de 8 senedir makine operatörü olarak çalıştığın­ı söyleyen Yakup Tarakçı ise uzun çalışma saatlerini­n olduğunu, işe giriş saatlerini­n belli olduğunu ancak çıkış saatlerini bilmedikle­rini söyledi. Bakanlıkta­n yetki tespitinin gelmesinin ardından kamera sayılarını­n artırıldığ­ını, tuvalete ve su içmeye gitmelerin­e dahi

müdahale edildiğini anlatan Tarakçı, “Yasal haklarımız­ı kullanmak suçmuş gibi muamele görüyoruz. Bunu Flormar’da da Cesun’da da burada da görüyoruz” dedi. Herkesten destek beklediğin­i belirten Tarakçı, işçi sınıfının bir araya gelmeden toplumun bir adım atmasının mümkün olmadığını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye