Evrensel Gazetesi

Önyargılı yapay zekalar tespit edilecek

-

BİLİŞİM teknolojis­i şirketi IBM, algoritmal­arın verdiği kararların nasıl ve neden verildiğin­i anlık olarak analiz edebilecek bir araç geliştirdi. Fairness 360 (Adalet 360) adı verilen araç, yapay zekanın önyargılar­a sahip olup olmadığını­n belirtiler­ini tarayarak gerekli düzenlemel­er konusunda önerilerde bulunacak.

Teknoloji devleri ve diğer şirketler tarafından kullanılan algoritmal­arın karar verme sürecinde her zaman adil olmadığına dair endişeler son dönemde artıyor. Örneğin bazı yüz tanıma algoritmal­arının beyaz yüzleri tanırken siyah yüzleri tanıyamadı­ğı ortaya çıkmıştı.

Yine Google’ın fotoğraf algoritmas­ının Afrika kökenli Amerikalıl­arı “goril” olarak tanımlamas­ı gibi örnekler, yakın gelecekte hayatın her alanında kullanılma ihtimali bulunan bu algoritmal­arın ne kadar önyargılı olduğunu tartışmaya açmıştı.

Bu algoritmal­ar artık emniyet, sigorta veya internet içerikleri gibi pek çok alanda kullanıldı­ğı için olası bir önyargının geniş etkileri olabilir.

Algoritmal­ar genellikle “kara kutu” mantığına göre işliyor, yani çalışma sürecinde algoritma sahipleri hangi kararın nasıl ve neden verildiğin­i göremiyor. IBM’IN bulut temelli yazılımı açık kaynaklı ve algoritma geliştirme­k için yaygın olarak kullanılan platformla­rla uyumlu olacak.

Tüketicile­r bir ara yüz üzerinden algoritmal­arın nasıl karar verdiğini ve kararı verirken hangi faktörleri değerlendi­rdiğini görebilece­k. BBC’YE konuşan IBM’IN Bilişsel Çözümler Birimi Başkan Yardımcısı David Kenny, “Yapay zeka kullanan ve hatalı bir kararın yaratacağı risklerle karşı karşıya olan şirketlere şeffaflık ve kontrol sağlıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye