Evrensel Gazetesi

KAZAYA NEDEN OLAN İHMALLER NEYDİ?

-

TREN kazası sonrası CHP, TMMOB ve Bts’nin açıkladığı raporlarda, kazaya neden olan ihmaller şöyle sıralandı:

U Türkiye çapında 11 bin kilometre uzunluğund­aki demiryolu hattında sadece 39 yol ve geçit kontrol memuru görev yapıyor; oysa 1200 kontrol memuru olması gerektiği belirtiliy­or.

U Kazanın olduğu bölgede 138 kilometrel­ik mıntıkada 5 yerine sadece 1 yol bekçisi görev yapıyor. Kaza olan hafta cumartesi-pazar kimsenin görev yapmadığı, aşırı yağış olunca menfezdeki sıkıntının bu sebeple tespit edilmediği belirlendi.

U Yağış, yüksek akış ve sediment yükünün ne kadar çok olursa olsun, yol dolgu inşaatı, arkasında biriken suyun dolguyu ve hatta dolgu altındaki ince taneli yumuşak zemini aşındırmay­acak şekilde inşa edilmesi gerekirken, buna uyulmadığı görüldü.

U Dolguların aşınması nedeniyle askıda kalan ray ve traversler­in üzerinden geçen trenin yarattığı dinamik etkiye bağlı olarak, lokomotif geçtikten sonra vagonların raylardan çıktığı düşünülüyo­r.

U Kazadan 17 gün önce “ödenek yetersizli­ği” nedeniyle bakım ihalesini iptal eden bürokratla­rın kazadan ve ölümlerden sorumlu olduğuna işaret ediliyor.

U 2013 yılında yürürlüğe giren Türkiye Demiryolu Ulaştırmas­ının Serbestleş­tirilmesi Hakkında Kanun ile demir yollarının özelleştir­ilmesinden sonra, mevcut sorunlara kaynaklık eden uzman kadro ve bakım eksiğinin büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

U Ayrıca kurumda liyakat ve bilgi isteyen atamaların son 20 yıldır iktidar yandaşlığı esas alınarak yapıldığı da gündeme getirildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye