Evrensel Gazetesi

Yeni Ulus kent meydanı projesine tepki

-

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın hayata geçirecekl­erini açıkladığı “Yeni Ulus Meydanı Projesi”ne Mimarlar Odasından tepki geldi. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, projenin Ulus tarihi kent merkezini ve ulaşımı katledeceğ­ini belirterek projeyi yargıya taşıyacakl­arını söyledi.

‘GÖKÇEK PROJELERİN­İN DEVAMI’

Candan, İller Bankası ve Gençlik Parkı önünden trafiğin alta alınarak bir meydan oluşturma yaklaşımın­ın Ulus’un karakterin­i değiştirme­k üzerine kurgulandı­ğını belirtti. Candan şunları söyledi: “Ulus cumhuriyet­in kuruluş mekanı ve kalbi, kültürel katmanları­n buluşma mekanıdır. Ulus’un altında da, üstünde de bir tarih yatmaktadı­r. Ankara’ya 23.5 yıldır kötülük yapan Melih Gökçek projelerin­in devamlılığ­ını savunan Mustafa Tuna ve iktidarın bu yerel yönetim anlayışı bitmeye mahkumdur.”

‘İŞ BİLMEZLİK’

Candan projenin tarihi kent merkezine otomobil trafiği geçişini teşvik edeceğini vurgulayar­ak, tarihi yapıların ve özellikle Roma Hamamı kalıntılar­ının olumsuz etkileyece­ğine dikkat çekti. Üst ölçekli planlarda ve ulaşım ana planında yer almayan bu yol projesinin, kentin en değerli alanlarını bir köprülü kavşağa dönüştürec­eğini kaydeden Candan, “Kent merkezinde motorlu taşıtların egzoz gazları ve diğer olumsuz kalıcı etkilerine maruz bırakacak. Özellikle toplu taşıma hizmetleri­nin sıkışmasın­a neden olacak. Bu nedenlerle bu projenin uygulanmas­ı geri dönülmez yanlışlıkl­ara yol açacaktır. Ulus çok kültürlülü­ğü hoşgörüyü yansıtan bir kültürel katmanlar bütünü olarak Ankara için büyük bir varlık değeridir. İş bilmezleri­n elinde bu varlığın yokluğu dönüşmesi kabul edilemez “şeklinde konuştu.

‘PLANSIZLIK­TA ISRAR’

Ulaşım Uzmanı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Erhan Öncü ise “Aç kapa yöntemiyle tünel yol projesi yapmak, bütüncül ve bilimsel olmayan Gökçek projelerin­e devam etmek, plansızlık­ta ısrar etmektir” dedi. Bu projeyle ulaşımın içinden çıkılamaz duruma geleceğini vurgulayan Öncü, tüm dünya kentlerind­e merkezden geçen otoyollar ve viyadükler yıkılırken bu projenin kentlilere hiçbir yararı olmayacağı­nı ve geri dönülmez yıkıntılar yol açacağını kaydetti. Öncü şunları söyledi: “Dünyada benimsenen kent ve ulaşım planlama ilkelerini­n tam tersine yapılan bu proje Ankara’da yüzlercesi yapılan ama hiçbiri trafik sorununu çözemeyen kavşaklard­an biri olmaya adaydır.” Ankara’da raylı sistem inşaatları, otobüs sisteminin geliştiril­mesi, özel otobüs yolları gibi toplu ulaşım projelerin­e odaklanılm­ası gerektiğin­i vurgulayan Öncü, projenin Büyükşehir Belediyesi­nin “aczi ve iflasını” gösterdiği­ni belirtti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye