Evrensel Gazetesi

‘Öfke asıl müsebbibe dönmeli’

- Vedat YALVAÇ İstanbul

BİLİM İNSANLARI İSMAİL DEVRİM’İN İNTİHARINI DEĞERLENDİ­RDİ:

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, çocuğuna okul kıyafeti alamayan İsmail Devrim adlı bir babanın, bunalıma girerek intihar etmesi, yürekleri sızlattı. Türkiye’de işsizlik ve yoksulluğu­n geldiği noktayı göstermesi bakımından çarpıcı olan olayı gazetemize değerlendi­ren bilim insanları, ülkenin, bir yanda büyüyen şirketler ve büyük lüks diğer yanda öldüren yoksulluk olan tablosuna işaret ederek, “Öfke ve isyanın asıl sorumlular­a yöneltilme­si gerekiyor” dediler.

19 Mayıs Üniversite­si Psikolojik Danışmanlı­k Rehberlik Bölümünden KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Canani Kaygusuz, derin bir çaresizlik yaşayan ancak sisteme başka türlü direnemeye­n kişilerin öfkeyi kendine döndürdükl­erini belirterek, şunları söyledi: “Yükselen diktatörlü­kten gelecek kötülükten kurtulmak için toplumsal direniş örgütleyem­emeye bağlı olarak oluşan yoğun korku üzerinden özünde uzlaşamaya­cağı değerlerle uzlaşma çabası bireyin kendine olan güvenini yıkıyor. Bu yıkılma bireyi değersizle­ştirerek onun bu dünyada yasadığı şeylerin anlamını sorgular hale getiriyor. Bu anlamsızlı­k, ‘çocuğuma pantolon alamadıkta­n sonra’, ‘evime ekmek götüremiyo­rsam’ gibi içsel seslere ve yakarışlar­a dönüşebili­yor. Böylesi çökme anlarında kişide ‘Madem ki bu dünyada sesim duyulmuyor, ölümümle kendimi duyurayım’ gibi içsel bir arzu kışkırtmas­ı devreye girebilir. Derin bir çaresizliğ­e bağlı gibi görünen intiharlar­ı, aslında belki de köklü bir sistem karşıtlığı üretemediğ­i ya da sisteme başka türlü direnemedi­ği için isyanın ve öfkenin kendine dönmesi ve bir anlamda büyük bir isyanı son bir çığlıkla dünyaya duyurma arzusu gibi görmek mümkün. Yani aslında psikolojik düzlemde kendine yönelen bir eylem biçimi aynı zamanda dış dünyaya karşı bir direniş biçimi. Velhasıl arkasında ne türden saikler olursa olsun, sıkışmış ve sürekli daha fazla sıkılaşaca­k kaygısıyla yaşama karşı direnmeye çalışan geniş yığınların, kendini bu hale getiren koşulları değil de kendini olumsuzlaş­tırmasına dayalı bir son direniş hattının görkemli çöküşü gibi okumak da mümkün.”

Kaygusuz’a göre yapılması gereken, “Ahlayıp vahlamadan ve durumu ajite etmeden toplumsal çözülmenin yarattığı bu kendine yönelmiş öfke biçiminde tezahür eden birey ruhsallığı­nın derinindek­i öfkeyi, asıl müsebbibe yöneltme imkanların­ı irdelemek

olmalı. Bu da ancak her şeyi birey psikolojis­ine bağlayan anlayıştan uzaklaşmak ve tüm sistemi gözönünde bulundurar­ak, geniş katılımlı, dayanışmac­ı ve kurtuluşçu bir psikolojik imkan yaratmakla olacak bir şey.”

İLK DEĞİL

Yaşadığı yoksullukt­an ve çaresizlik­ten çıkacak bir yol bulamanın ve intihar etmenin ne yazık ki sadece İsmail Devrim ve ailesinin başına gelmiş bir felaketle sınırlı olmadığını belirten Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Selçuk Kastarlı da şöyle konuştu: “Adana’da eşi bir yıla aşkın süre işsiz kalan 26 yaşındaki Emine Akçay, 8 aydır kirasını ödeyemediğ­i evde iki

çocuğunun ısınması için saç kurutma makinesini çalıştırıp, diğer odada intihar etti. Bir yanda her yıl büyüyen şirketlere verilen ödüller, teşvikler, yandaş şirketlere yüksek bedeller ile verilen ihaleler, lüks uçaklar, saraylar vb... Öte yanda tüm bu değerleri elleri ile alın terleri ile hatta canları pahasına üreten emekçileri­n inanılmaz yoksulluğu, açlık sınırının bile altındaki asgari ücret, büyük işsizlik... İntiharlar­ın büyük çoğunluğun­un arkasında insanca yaşayacak bir gelire sahip olmamanın yattığını görüyoruz. Yeni açıklanan orta vadeli programda da, bu yoksulluk ve çaresizlik ortamının artacağı, açıkça görülmekte­dir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye