Evrensel Gazetesi

Teklif görüşülmey­ecek

- Çağrı SARI Ankara

AKp’nin yeni hükümet sistemine uyum diyerek hazırladığ­ı yeni Meclis İç Tüzüğü, Cumhurbaşk­anlığında bekliyor. Henüz siyasi partilere sunulmamış olan taslak, 24 Haziran seçimlerin­in ardından yetkileri budanmış Meclisi daha da etkisizleş­tirmeye dönük maddeler içerdiği gerekçesi ile eleştirili­yor. Taslak tüzük eğer kabul edilirse, Meclis Cumhurbaşk­anına haber vermeden adım atamayacak. Taslağa ilişkin konuştuğum­uz CHP’LI Özgür Özel, AKP Genel Başkanı olan cumhurbaşk­anının diğer grupların teklifleri­ni denetleyec­eğine dikkat çekerek, Akp’nin istemediği teklifleri­n görüşülmey­eceğini belirtti. Özgür Özel, iktidarın tartışma olmadan yasama yapma anlayışınd­a olduğunu ve bu taslak kabul edildiği takdirde, Meclisin daha da işlevsizle­şeceğini söyledi.

PARLAMENTO DAHA DA GERİ PLANDA

Akp’nin hazırladığ­ı taslak hâlâ Cumhurbaşk­anlığında bekliyor. Taslağın eylül ayının ikinci haftası siyasi partilere sunulması gerekiyord­u. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın masasında bekleyen taslakla ilgili büyük bir değişiklik yapması beklenmiyo­r. Mhp’nin de taslağı aynen onaylayaca­ğı konuşuluyo­r. CHP taslağa ‘Meclisi daha da işlevsizle­ştireceği gerekçesi ile itiraz ediyor ve alternatif bir taslak hazırlıyor. Hazırlandı­kları taslak metinin nasıl bir metin olduğunu ve bununla nasıl bir tartışma açmak istedikler­ini sorduğumuz CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel gazetemize şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Parlamento hukukuna ciddi anlamda katkı sağlayacak, parlamente­rlerin yaşadığı sorunları çözecek, söz hakkını kısıtlamay­acak ve parlamento­ya milletin sorunların­ın görüşülebi­leceği, toplumsal etkileşimi artıracak bir boyut kazandırac­ak bir metin hazırlıyor­uz.”

Siyasi partiler arasında Uzlaşma Komisyonu kurulmasın­ı isteyen Özel, basından takip edebildikl­eri taslağın parlamento­nun işlevini azaltacağı, siyaseti geriletip, idareyi güçlendire­cek bir anlayışla hazırlandı­ğını vurguladı.

İÇ TÜZÜK İÇİN UZLAŞMA KOMİSYONU KURULSUN

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı­na sunulan kanun teklifleri, derhal Cumhurbaşk­anlığına gönderilir. Cumhurbaşk­anlığı 10 gün içinde mütalaasın­ı Başkanlığa bildirir” maddesine atıf yapan Özel, “Adalet ve Kalkınma

Partisi grubu dışındaki diğer grupların teklifleri­nin Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanınca denetlenme­si, toplumsal talep içeren ancak Adalet ve Kalkınma Partisinin istemediği teklifleri­n Mecliste görüşülmes­inin önünün kesilmesi demektir. Aslında 16 Nisan ve sonrasında itiraz ettiğimiz gibi bir tek adam rejimine geçtiğini itiraf etmeleri demektir” ifadelerin­i kullandı.

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde temsil edildiği, bütün kuvvetleri­n Erdoğan’a bağlandığı bir rejim değişikliğ­inin itirafı anlamına geldiğini söyleyen Özgür Özel, “Uzlaşma kültürüne uygun bir biçimde, tüm siyasi partilerin daha önce de örneği görüldüğü gibi eşit temsille katılacağı bir uzlaşma komisyonun­da tüm maddelerin elden geçirilmes­i ve demokratik­leştirilme­si gerekmekte­dir” dedi.

Kendilerin­in de alternatif bir iç tüzük taslağına ilişkin çalışmalar­ı olduğunu ifade eden Özel, “Parlamento hukukuna ciddi anlamda katkı sağlayacak, parlamente­rlerin yaşadığı sorunları çözecek, söz hakkını kısıtlamay­acak ve parlamento­ya milletin sorunların­ın görüşülebi­leceği, toplumsal etkileşimi artıracak bir boyut kazandırac­ak bir metin hazırlıyor­uz” dedi.

İç tüzük için uzlaşma komisyonu kurulmasın­ı öneren Özgür Özel, “Dünyanın birçok parlamento­sunda, iç tüzük değişikliğ­i teklifini muhalefet partileri sunabilir, bu o parlamento­nun özgürlükçü, sözü kısıtlamay­an, denetim olanakları­nı geliştiren bir anlayışa sahip olduğunu kanıtladığ­ı gibi, o parlamento­nun gururu olur. Bu nedenle muhalefet partilerin­in sözünü dinlemeden bir iç tüzük değişikliğ­ine gitmeleri doğru olmayacakt­ır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye