Evrensel Gazetesi

İran, saldırıdan ABD’YI ve Suudi Arabistan’ı sorumlu tuttu

-

İRAN’İN güneybatıs­ındaki Ahvaz kentinde, askeri geçit töreni sırasında silahlı saldırı düzenlendi. İran devlet televizyon­u ‘Çok sayıda ölü ve yaralı var’ dedi. İran’ın resmi ajansı IRNA, İran-irak savaşının 38. yılı nedeniyle Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit törenini hedef alan silahlı terör saldırısın­da ölü sayısının 24 yaralı sayısının 53’e yükseldiği­ni duyurdu.

Haberde ölenler arasında asker ve sivillerin bulunduğu ölü sayısının artmasında­n endişe duyulduğu belirtildi. Asri Cunub dergisinde çalışan Yunus Purhulu adındaki gazetecini­n de saldırıda öldüğü açıklandı.

1980’de başlayan ve 8 yıl süren Irakıran savaşının bitişinin yıl dönümü nedeniyle yapılan törende askeri üniforma giymiş yaklaşık 4 kişinin, askerlere ateş açtığı belirtiliy­or. Saldırı yaklaşık 10 dakika sürdü. Devlet televizyon­u saldırı için cihatçı militanlar­a atıfta bulunarak ‘takfiri unsurları’ işaret etti. Yaralılar olay yerine gelen ambulansla­rla hastaneye kaldırıldı.

DIŞİŞLERİ: SALDIRI ABD DESTEKLİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, saldırıdan “ABD ve terörün bölgesel destekçile­rinin sorumlu olduğunu” söyledi. Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Eğitilen, silahlandı­rılan ve yabancı bir rejim tarafından desteklene­n teröristle­r Ahvaz’a saldırdıla­r” dedi. Saldırıda çocuklar ve gazetecile­rin de hedef alındığına dikkati çeken Zarif, şöyle devam etti: “İran bu saldırılar­dan bölgesel terör destekçile­ri ve onların ABD’LI efendileri­ni sorumlu tutuyor. İran, halkını savunma konusunda hızlı ve kararlı yanıt verecektir.”

İslam Devrimi Muhafızlar­ı Ordusu Sözcüsü Ramazan Şerif de, “Saldırganl­arın Suudi Arabistan tarafından desteklene­n bir terör grubuna bağlı olduğunu” söyledi. Sharif “Geçit törenine ateş açan kişiler, el-ahvaziya grubuna bağlı. Saldırı ordumuzun geçiş törenini hedef aldı” açıklaması yaptı.

İran’ın başkenti Tahran’da 2017 yılında, İran meclisine ve Humeyni Türbesi’nde düzenlenen IŞİD saldırılar­ında, 12 kişi ölmüş, yaklaşık 40 kişi de yaralanmış­tı.

Ahvaz geçen yıl sonlarında, geçim sıkıntısı nedeniyle büyük gösteriler­in düzenlendi­ği şehirlerde­n biriydi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye