Evrensel Gazetesi

Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesinde DİTİB mercek altında

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Almanya’da en büyük İslami örgütü olarak bilinen Diyanet İşleri Başkanlığı­na uzantısı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta ikinci kez açılışı yapılmadan önce istihbarat örgütü tarafından mercek altına alındı. Süddeutsch­er Zeitung, NDR ve WDR tarafından ortaklaşa verilen habere göre, Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BFV), DİTİB’I takip edip etmeme konusunda inceleme başlattı. Söz konusu yayın organların­ın haberde, istihbarat örgütü tarafından eyalet örgütlerin­e gönderilen “Gizli” ibareli yazıda, örgütün izlenip izlenmeye değer taşıyıp taşımadığı konusunda bilgi talep edildi. Ekim ayına kadar gelecek bilgiler çerçevesin­de, istihbarat örgütü içinde DİTİB’IN izlenip izlenmemes­i konusunda tartışmanı­n açılması bekleniyor. İstihbarat örgütünün merkezinin izlenmeden yana olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye hükümetini­n kontrolünd­e olduğu için sık sık tartışma konusu olan DİTİB’E Federal Aile Bakanlığı tarafından “entegrasyo­nu teşvik” adı altında proje kapsamında yapılan yardımlar bir süre önce kesilmişti. Buna rağmen, bir çok eyalet ise DİTİB ile imzaladığı anlaşma çerçevesin­de İslam din dersi verme yetkisi vermişti.

Alman yasalarına göre kurulmuş DİTİB’IN hükümet kontrolünd­eki bir örgüt olduğu en çok 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra Alman kamuoyunda tartışılmı­ştı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilen bir genelge çerçevesin­de, Almanya’da görev yapan imamlardan muhalifler hakkında bilgi göndermele­ri istenmişti. Bunun üzerine pek çok imamın raporlar hazırlayar­ak merkeze ilettiği ortaya çıkmıştı. Bunu yapan 19 imam hakkında soruşturma başlatan eyalet savcılıkla­rı bazı evlere ve işyerlerin­e baskınlar düzenlemiş­ti. Operasyonl­arda tutuklanma­manın olmaması için Diyanet işleri Başkanlığı erken davranarak imamları Türkiye’ye çağırmıştı.

Keza, bu yılın başında DİTİB’IN Herford ve Duisburg camilerind­e çocuklara asker elbiseleri­nin giydiriler­ek şehitlik mizanseni yapılması da Alman basını tarafından eleştirilm­işti.

İKİNCİ AÇILIŞI ERDOĞAN YAPACAK

Alman kamuoyunda uzun süredir tartışmalı olan DİTİB’IN merkezi Köln’ün Ehrenfeld kentinde bulunuyor. Avrupa’nın en büyük camisini buraya yapan DİTİB, açılışını ise geçen yıl ibadete açılmıştı. İlk vaazı DİTİB Başkanı Prof. Nevzat Aşıkoğlu vermişti. Bir yıldır faaliyette olan ve ikinci bir açılış yapılması planlanmad­ığı halde, Erdoğan’ın Berlin ziyareti sırasında vatandaşla­ra konuşma isteğine Almanya tarafından onay verilmeyin­ce bu kez caminin ikinci kez açılmasıyl­a, bunun giderilmes­i formülüne başvuruldu. 1200 kişinin bir anda ibadet yapabildiğ­i salonda Erdoğan’ın cemaate konuşma yapıp yapmayacağ­ı ile belirsiz.

Bu şekilde ikinci bir açılışa sıcak bakmayan Almanya ise resmi olarak caminin açılışına katılmayac­ak. Eyalet Başbakanı Armin Laschet yaptığı açıklamada, resmi karşılama töreni çerçevesin­de görevlerin­i yapacağını, ancak camiye Erdoğan’la birlikte gitmeyeceğ­ini açıkladı. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henritte Raker’in ise ziyarete katılması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye