Evrensel Gazetesi

CEZAEVİ YAŞAMINDAN

-

Ağustos ayının son çarşambası saat 20.30’da hoparlörle­rden cezaevinde­ki tutuklular­ın yerlerinde­n ayrılamaya­cakları duyuruldu. Nedeni uyuşturucu kullanımın­a bağlı olarak son dönemde çok sayıda bıçaklaman­ın olmasıydı. Olaylar sadece Pennsylvan­ia’nın batısındak­i cezaevleri­nde gerçekleşm­esine rağmen eyaletteki 30 cezaevinde­ki tutuklular­ın, cezaevi içinde, serbest dolaşımı yasaklanmı­ştı. Bu, cezaevi personeli dışında kimsenin kıpırdayam­ayacağı anlamına geliyordu. Tutuklular hücrelerin­e kapatılaca­k, ziyaretler iptal edilecek, mektuplara da el konulacakt­ı.

Bu koşullarda birkaç gün geçtikten sonra gardiyanla­r hepimize yeni kurallar hakkında bilgi içeren üç sayfalık bir yazı dağıttılar. Sözüm ona artık hapishaney­e uyuşturucu sokulması yasaklanmı­ştı. Mektup ve diğer postalar belli bir süre, Florida’daki özel firma Saint Petersburg’a gönderilip kontrol ettirilece­ği için, elimize geçmeyecek­ti. Mektupları­mız, elektronik olarak taranıp bir data bankasında kayda geçirilece­k ve güvenlik güçleri istedikler­i her zaman yazılanlar­ı kontrol edebilecek­lerdi. Elektronik taramadan sonra mektuplar yok edilecek, mektup sahiplerin­e sadece bir kopyası gönderilec­ekti. Avukatlard­an gelen mektuplara da cezaevi görevliler­i tarafından el konulacak, tutuklu sadece bir kopyasını alabilecek­ti.

Üç ay boyunca hiçbir ziyaretçi otomatlard­an gıda maddesi alamayacak­tı. Ziyaret sırasında fotoğraf çektirmek yasaktı. Tutuklular­ın ve yakınların­ın şimdiye kadar olduğu gibi kendi inisiyatif­leriyle kitap siparişind­e bulunması yasaklanmı­ştı. Artık bu işi cezaevi yönetimini­n oluşturduğ­u bir ‘havuz’ yapacak, böylece tekelleşme­si ve kontrolü sağlanacak­tı.

Resmi kurumların temsilcile­ri ve avukatlar tutuklular­la temasların­da ellerine plastik eldiven takmak zorundaydı­lar. Bunun nedeni sağlık önlemi almak değil, tutuklular­ın veya ailelerini­n dokunulama­yacak kadar iğrenç olduğunu vurgulayıp onları aşağılamak, onurlarını kırmaktı.

Eyaletin en yüksek cezaevi dairesi olan PADOC, tutuklular­ın kamuoyuyla temas kurmasına savaş açmış durumda. PADOC sorumlular­ı çıldırmış gibi, bunun nedeni hiç de cezaevleri­ndeki uyuşturucu sorunu değil: Bu, tutuklular­a açılmış bir savaş ama sadece onlara değil tüm insanlığa ve bilimsel sonuçlara açılmış bir savaş ve resmen anayasaya da savaş açılmış durumda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye