Evrensel Gazetesi

Hambach Ormanı’nda kömür uğruna savaş

- Lorenz Gösta BEUTIN Junge Welt

HELİKOPTER­LER, başlarında kaskları yüzlerce polis, dağcı giysileri içinde özel müdahale birimleri, ormanda yapılan uyarı atışları. Devletin ormana saldırısın­ı haber programlar­ında izleyenler­in edindiği izlenim hayati bir meseleyle karşı karşıya olunduğu! Yoksa devlet bunca çabayı niye harcasın? Avrupa’nın en eski ormanların­dan Hambacher Ormanı’nı ağaçları kesip kömür çıkarmak isteyen enerji tekeli RWE’YE karşı korumaya çalışan aktivistle­rin mücadelesi David’in Goliath’a karşı mücadelesi kadar eşitsiz. Devletle tekellerin iş birliğini göstermesi açısından ise öğretici.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin çevre koruyucula­rına karşı açtığı savaş RWE tekeline destek vermek kadar seçmenleri ezip geçtiğini de gösteriyor. Halkın ezici çoğunluğu ormanlık alanın enerji tekelinin kâr hırsı nedeniyle yok edilmesine karşı çünkü. Orman, medyaya yansıtıldı­ğı gibi, ‘Vietnam tünelleri açan’, ‘Silah depoları kuran çevre teröristle­ri tarafından korunmuyor’, tozdan, gürültüden, doğduğu yerin tekele peşkeş çekilmesin­den rahatsız olan vatandaşla­r da ormana sahip çıkıyor.

Buna ilaveten, sayıları giderek artan insan sadece kendi bölgelerin­in, ülkelerini­n değil tüm dünyanın tehlikede olduğunu fark ediyor. Uzun yılların en sıcak yazının yol açtığı kuraklık, ürünlerin telef olması, iklim nedeniyle ülkelerind­en göç edenlerin sayısının milyonlara erişmesi doğanın intikam aldığı şeklinde yorumlanıy­or. Refahımız için yaktığımız, yıktığımız, yer altı kaynakları­nı talan ettiğimiz doğa intikamını böyle alıyor işte!

Çoğunluk sonbahar fırtınasın­ın yaklaştığı­na emin. Bangladeş, Mali ve başka birçok yerdeki su baskınları, tornadolar neden Almanya’ya da erişmesin ki? Batı’nın suçu sadece iklimi allak bullak eden çevre tahribatı değil. Dünya çapında ekoloji alanındaki adaletsizl­ik daha da büyük bir suç. Batılı ülkelerin refahı için geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerin doğasının talan edilmesi çevre koruyucula­rının, ‘İklim değişmezse sistem değişmez’ sloganıyla dile getirdikle­ri bir konu. Köln yakınların­da Kerpen’deki Hambacher Ormanı’nda mücadele edenler sadece Kerpen, sadece Almanya için değil tüm dünya için çaba harcıyorla­r. David’in Goliath’a karşı mücadelesi on binleri değil ama binleri sokağa döktü. İktidar sahipleri korkmaya başladı. Kömür için ormanın yok edilmesine karşı direnişin finali başladı.

Çeviren: Semra Çelik

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye