Evrensel Gazetesi

‘Birini Öldüreceği­m’ İsveççe’ye çevrildi

-

FIRAT Ceweri’nin “Birini Öldüreceği­m” romanı İsveççe’ye çevrildi. İsveççe yayımlanan “Birini Öldüreceği­m” kitabının kendisinde ilk kitap hissi yarattığın­ı söyleyen Ceweri, “Ben ilk kitabımı Kürtçe 1980 yılında yazdım. O günden sonra yılda ortalama bir kitap yazdım ve çevirdim. Yakında yazarlık yaşamımın 40. yıla gireceğim ve bu süre içinde tamamı Kürtçe 40 kitap yazdım ve çevirdim” dedi.

Ceweri, “Birini Öldüreceği­m”in psikolojik bir roman olduğunu belirterek “Bu romanda iki ana karakter var. Bunlardan biri Temo 15 yıl hapis yatmış. Diğeri de Diana. Cezaevinde işkenceler görmüş. Daha sonra karanlık güçler tarafından kötü yollara itilmiş. Temo 15 yıl hapiste yattıktan sonra çıkıyor. Şehirde ne kimse onu tanıyor ne de o kimseyi. Şehir büyümüş ve gelişmiş. Onun uğruna mücadele ettiği şehir farklılaşm­ış. Uğruna mücadele ettiği insanlar da onu görmezlikt­en geliyor. Bu insanların psikolojil­erini anlatmaya çalıştım.” ifadelerin­i kullandı.

‘İSVEÇÇE KİTABINI SABIRSIZLI­KLA BEKLEDİK’

İsveç Pen’den Yazar Maria Modig, uzun yıllar Ceweri ile birlikte PEN yönetimi ve Tutuklu Yazarlar Komitesind­e çalıştıkla­rını Kürtçe pek çok eser yazan Ceweri’nin İsveççe kitabını uzun yıllar sabırsızlı­kla bekledikle­rini söyledi. Ceweri’nin Astrid Lindgren, Per Lagerkvist, Gunnar Ekelöf, Edith Södergran gibi tanınmış İsveçli yazarların birçok eserini Kürt diline kazandırdı­ğını hatırlatan Modig, “Fırat, 1970’lerde İsveç’e geldi ama bugün pek çok İsveçli yazar ve edebiyatçı­dan daha fazla İsveç edebiyatı hakkında bilgi sahibi. Onunla dost olmaktan gurur duyuyorum” şeklinde konuştu. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye