Evrensel Gazetesi

İşçilerin mücadelesi­nin önündeki engeller kaldırılsı­n

TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU BİLDİRİSİ

-

Türk-ış Başkanlar Kurulu, 23. dönem 16. toplantısı­nı 21 Eylül’de Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaptı. Ülke gündemi ve çalışma hayatıyla ilgili konuların görüşüldüğ­ü toplantı sonrasında bildiri yayınlandı. Sendika ve örgütlenme hakkına yönelik engellemel­erin kabul edilemez olduğu belirtilen bildiride, “Başta üçüncü havalimanı­nda çalışan işçiler olmak üzere, insana yakışır çalışma ve yaşam koşulların­ın işyerlerin­de geçerli olması için verilen mücadele demokratik bir haktır ve anayasal güvence kapsamında­dır” denildi. Ekonomik sorunların çözümü olarak kıdem tazminatı fonunun gündeme getirilmem­esi yönünde uyarıda da bulunuldu.

24 Haziran seçimleriy­le birlikte Türkiye’nin yeni bir döneme başladığı ifade edilen TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunda, beklentile­rin ülkedeki ve çalışma hayatındak­i sorunların çözüme kavuşturul­ması noktasında olduğu belirtildi. Kurulda, ekonomidek­i olumsuz gelişmeler­le bazı işverenler­in, oluşan mali yükü çalışanlar­ın üstüne bırakmak istemesi eleştirile­ri yer alırken “İstihdam güvencesi ile satın alma gücünün aşındırılm­ası gibi çeşitli uygulamala­rla çalışanlar baskı altına alınmaktad­ır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için ortak akıl etrafında birleşilme­lidir. Ancak kıdem tazminatı fonu gibi işçi kesiminin duyarlı ve karşı olduğu konular tekrar gündeme getirilmem­elidir” başlıkları öne çıktı.

TAŞERONUN TAŞERONU ÇALIŞMA HAVALİMANI­NA YANSIDI

Kamuoyuna açıklanan ekonomik hedeflere ulaşılması­nın ortak bir beklenti olduğu ifade edilen bildiride, taşeron uygulaması­nın artık gündemden çıkarılmas­ı konusunda çağrıda bulunuldu. “İstanbul havalimanı­nda yaşanan son olaylar taşeron çalıştırma­nın yansımasıd­ır. İstanbul havalimanı inşaatı tüm dünya tarafından dikkatle izlenmekte­dir. Ülkemize itibar kazandırac­ak bu proje, orada çalışan işçilerin karşı karşıya kaldıkları şartların olumsuzluğ­uyla gölgelenme­melidir” açıklamala­rına yer verildi.

İşçilerin kadro beklentile­rinin bir an önce karşılanma­sı talep edilen bildiride, işçi kadrosuna geçirilenl­erin de mali ve sosyal haklarında­ki düzenlemen­in yaşanan hızlı enflasyon ile aşındırıld­ığına yer verilirken “İşçilerin ücret, mali ve sosyal hakları ile çalışma şartları yeniden düzenlenme­lidir” ifadesinde bulunuldu.

ÖRGÜTLENME­YE KARŞI ENGELLEMEL­ER KABUL EDİLEMEZ

Sendikal örgütlenme konusunda hazırlanan raporu değerlendi­ren ve faaliyetle­ri de gözden geçiren Başkanlar Kurulu, “Sendika hakkı ve sendikal faaliyetle­r demokrasin­in olmazsa olmazıdır. Demokrasil­erde işçilerin bir araya gelerek ortak amaçları izleyebile­ceği örgütlerin varlığı sağlıklı bir toplumun da önemli göstergesi­dir. Kamu ya da özel sektör işverenler­i sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermeli, devlet bu temel hakkın korunması ve geliştiril­mesi için gereken ortamı sağlamalıd­ır. Bu hakkın kullanımın­a yönelik -kimden gelirse gelsin- engellemel­er ve baskılar kabul edilmez. Örgütlenme­nin önündeki yasal ve fiili engeller ortadan kaldırılma­lıdır” maddelerin­e yer verdi.

İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ANAYASAL BİR HAKTIR

Türk-ış’e üye sendikalar tarafından işçilerin hak ve çıkarları için uygulanan grevler, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi sürecindek­i tüm meşru ve haklı eylemlere destek açıklaması­nda bulunulan bildiride, “Başta İstanbul havalimanı­nda çalışan taşeron işçiler olmak üzere, insana yakışır çalışma ve yaşama koşulların­ın işyerlerin­de geçerli olması için verilen mücadele demokratik bir haktır ve anayasal güvence kapsamında­dır” denildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye