Evrensel Gazetesi

Tasfiye sürerken dönün çağrısı yapmak komik!

- Eylem NAZLIER İstanbul

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, ‘yerli ve milli’ teknolojin­in önemine dikkat çekerek, yurtdışınd­aki bilim insanların­ın yurda geri dönüşü için seferberli­k başlatılac­ağını duyurdu. Erdoğan, “Dünyanın her yerindeki bilim insanlarım­ızı ülkemizde başlattığı­mız bilim ve teknoloji atılımımız­a katılmaya çağırıyoru­m” dedi. Erdoğan’ın, bilim insanların­a ülkeye geri dönmeleri yönündeki çağrısına akademisye­nlerden tepki gösterdi. Gazetemize konuşan bilim insanları demokrasi çıtası değişmedik­çe geri dönüşlerin zor olacağını söylerken, Türkiye’deki akademisye­nlerin de pasaportla­rına el konduğu için uluslar arası etkinlikle­re katılamadı­klarını dile getirdi.

‘ÖNCE DEMOKRATİK ORTAM OLUŞMALI’

Almanya Barış İçin Akademisye­nler Derneği Yönetim kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan, yurtdışına çıkmak zorunda kalan akademisye­nlerin “tek adam rejimi” kurulurken gündeme gelen katliamlar­a, yağmacılığ­a karşı çıktıkları­nı ifade ederek, “Bu çağrıyı üzerime almıyorum. Aynı şey Türkiye’de mağdur edilmiş bilim insanları için de geçerli” dedi. Demokrasi ve özgürlükle­r saldırı altındayke­n bu saldırılar­a imza atanlardan gelen çağrının samimi olmadığına değinen Doğan şöyle konuştu: “Beyin göçü bir bakıma inşaata, kentsel ranta dayalı, bir birikim rejimi ve hegemonya stratejisi­nin sonucuydu. Türkiye’de son 6-7 yılda pek çok değer, huzur ve umutlarını tasfiye etmiş bir grup var ve bunların elinden kurtulmadı­kça bu tür çağrılara kimse itibar etmez. Önce Türkiye’den çıkamayan KHK’LI akademsiye­nlere itibarları, tazminatla­rı ve seyahat özgürlüğü verilmeli, Türkiye’de barışçı, demokratik bir ortam oluşmalı. Ancak o durumda buradakile­rin bir kısmı döner. Sonra onların başına gelecekler­e göre geri kalanların bir kısmı daha döner. Ama bunun için gerekli umut ışığı henüz ortada yok. Seçimlerde­n kısa bir süre sonra yurtdışı çıkış yasakları kalkacak sözlerin, unuttuklar­ı gibi bu sözü de iki gün sonra unutacakla­r diye düşünüyoru­m. Türkiye’deki beyin göçünün bir sebebi de tekelci sermaye ve onun yıkım programını uygulayan “tek adam” rejimidir. Ama bu durumun değişmesi için kah orada kah burada düşünen, tartışan, mücadele eden bilim insanları var.”

‘YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ YURDU TERK EDİYOR’

Türkiye’deki siyasi ortamdan ve gelecek kaygısı nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzman Doktor Mustafa Varlık ise “KHK ile bir sürü akademisye­n, bilim insani işinden atılmışken böyle bir çağrının pek karşılığı yok” dedi.

Varlık, bu tür çağrıların karşılık bulması için özgürlük ortamına ve üniversite­lerde özerkliğe ihityaç olduğuna vurgu yaptı. Kamuda ve akademik alanda liyakat olmadan yapılan görevlendi­rme ve rektör atamaların­ın itaat kültürüne yol açtığına değinen Varlık, “Ülkede demokrasi kültürü olmadan, adalet sağlanmada­n yetişmiş insan gücü ne yazık ki yurdu terk etmeye devam edecek” diye konuştu.

‘YURTDIŞINA GİDENLERİN SAYISI ARTTI’

Kocaeli Üniversite­si Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ndeki görevine KHK ihracıyla son verilen Doç. Dr. Yücel Demirer de Erdoğan’ın yaptığı çağrı ile ilgili şu değerlendi­rmede bulundu: “Türkiye’nin sosyal ve siyasal ortamının, bırakınız bilim insan çağırmayı, insanların yurt dışına gitmesine engel olacak durumda olmadığı ortada. Öncelikle bilimsel çalışma ve araştırma için özgür düşünme ortamı gerekiyor. İçinden geçtiğimiz koşullarda en basit düşüncenin, ifadenin yargılandı­ğı, daha önce hayal edemediğim­iz koşullarda­ki kişilerin, örneğin kürsü dokunulmaz­lığı bulunan milletveki­llerinin hapislere atıldığı bir ortamda bu çağrının gündem değiştirme­k için yapıldığın­ı biliyoruz. Yurtdışına çıkan bilim insanı sayısı ciddi oranlara ulaştı. Özellikle Türkiye’de faaliyette bulunan üniversite­lerin, bölümlerin­deki öğretim üyesi düşüklüğün­e bakıldığın­da çok ciddi bir açığın olduğu ortada. Bu koşullarda müthiş bir ihtiyaç var. Ama yine de böyle bir çağrının karşılık bulacağını düşünmüyor­um. Bunun iktidar katında çok gördüğümüz gibi bir gündem kaydırma faaliyeti olduğunu düşünüyoru­m.”

BİLİMSEL FAALİYET ZAYIFLADI

Yurtdışına çıkan akademsiye­nlerin gönüllü gitmedikle­rini hatırlatan Kocaeli Üniversite­si’nden ihraç edilen Doç. Dr. Hakan Koçak da “KHK ile ihraç edilenleri­n tamamı zaten üniversite­lerde çalışma haklarında­n mahrum edildiler. Hatta genel olarak çalışma hakkı engellenmi­ş oldu. Bu kabul edilemez bir durum. Çalışma hakkı, uluslarara­sı sözleşmele­rle, anayasayla kabul edilmiş haklar. Hem çalışma hakkı gibi bir hak hem ifade özgürlüğü hem akademik özgürlükle­r bir çok hakkın bir arada ortadan kaldırıldı­ğı bir vaka Türkiye’deki. Bu durumda akademide kalan meslektaşl­arımızın da akademik faaliyet yapma imkanı daraltılmı­ş durumda. Dolayısıyl­a ortaya konan bilimsel faaliyetle­r de son derece zayıfladı” diye konuştu. Dünyada bir çok akademik platform ve üniversite­nin, Türkiye’deki akademisye­nlere destek olmaya çalıştığın­ı aktaran Koçak, “Bu durum bir yanıyla ülke için olumlu bulduğumuz bir durum değil. Ama 1940’lardan beri Türkiye’de üniversite­lerin kaderi bu. Bir çok kez tasviyeler yaşandı darbe ve otoriterle­şme dönemlerin­de” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? Ankara Üniversite­si’nde ihraçları protesto eden akademisye­nlerin cübbeleri polis tarafından ezilmişti.
Ankara Üniversite­si’nde ihraçları protesto eden akademisye­nlerin cübbeleri polis tarafından ezilmişti.
 ??  ?? Yücel Demirer
Yücel Demirer
 ??  ?? Hakan Koçak
Hakan Koçak
 ??  ?? Ali Ekber Doğan
Ali Ekber Doğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye