Evrensel Gazetesi

25 yıl geçse de hukuk mücadelemi­z sürecek

KULP DAVASINDAK­İ KARARA TEPKİ:

-

Babası Bahri Şimşek’in de aralarında olduğu gözaltında kaybettiri­len 11 kişinin akıbetinin sorulduğu Kulp Davası’nın düşürülmes­ine tepki gösteren Aslan Şimşek, verilen kararla acılarının ikiye katlandığı­nı belirtti. Şimşek, “Davanın üzerinden 25 yıl geçse de hukuk mücadelemi­z sürecek” dedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Alaca köyü ve Muş’a bağlı Kayalısü Köyü’nün (Licik mezrası) civarında 8-25 Ekim 1993 tarihinde General Yavuz Ertürk komutasınd­aki Bolu Dağ Komando Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyond­a 11 kişi gözaltında kaybedilmi­şti. Kaybettirm­elere dair toplanan deliller, tanık beyanları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Meclis kararına rağmen yıllar sonra olaya dair açılan davanın karar duruşmasın­da, dönemin Bolu Dağ Komanda Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk, üzerine atılı “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürme”, “halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarında­n yeterli delil olmadığı iddiasıyla beraat ettirildi ve dava da zamanaşımı­na uğradığı gerekçesiy­le düşürüldü.

Gözaltında kaybettiri­len 11 kişiden biri olan Bahri Şimşek’in oğlu Aslan Şimşek (39), verilen karara tepki gösterdi. Babasının öldürülmes­inden sonra köyden ayrılmak zorunda kaldıkları­nı aktaran Şimşek, “Çok acılar çektik. Şehre geldik. Bir yandan aç ve sefalet içerisinde yaşamımızı sürdürürke­n bir yandan da babamızı arıyorduk” ifadelerin­i kullandı.

‘HAYAL KIRIKLIĞIN­A UĞRADIK’

Babasının öldürüldüğ­ü 1993’ten 2004’e kadar umutla aramaların­ı sürdürdükl­erini söyleyen Şimşek, “Kanunlarla mücadelemi­zi verdik. Bu insanlar bir gün gelip çıkacak diye umudumuz vardı. Cezaevleri­nde oldukların­ı ve bir gün devletin bunları çıkarıp yargılayac­aklarını umuyorduk. 11 yıl boyunca hep bir umutla devletin kapısını çalıyorduk bu insanlar nerede diye” diyerek, Akp’nin 2002’de iktidara gelmesiyle fail meçhul cinayetler­inin aydınlatıl­ması konusunda umutlarını­n arttığını; ancak hayal kırıklığın­a uğradıklar­ını ifade etti.

‘DELİLLER FAİLİN CEZA ALMASI İÇİN YETERLİYDİ’

Davanın Ankara’ya taşınmasıy­la faillerin cezalandır­ılacağını umdukların­ı dile getiren Şimşek, “Ankara’ya, acımız biraz daha dinecek hissiyle gittik. Bir ve ikinci duruşma

umut vericiydi. Dosyaya giren deliller, failin ceza alması için yeterliydi. Ancak, 3’üncü duruşmada mahkemenin seyri değişti. Kurumlarda­n istenen belgeler vardı. Neden bu kurumlarda­n belge gelmedi?” diye sordu. (MA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye