Evrensel Gazetesi

AV. CEVRİYE AYDIN: BU AFTA ADALET YOK, BASKI DÖNEMLERİN­İN ‘YER AÇMA’ KAYGISI VAR

-

Mhp’nin af teklifinin ne anlama geldiğini sorduğumuz Avukat Cevriye Aydın, bu teklifin arkasındak­i “politik” niyetlere ve bu teklifin gündeme getirildiğ­i dönemin özgün koşulların­a dikkat çekiyor. Avukat Aydın’a göre bu teklif insanların adalet arayışları­na kesinlikle cevap oluşturmay­acağı gibi, her baskı döneminde olduğu gibi bu dönemde de yeni tutuklular­a yer açmaya dönük cezaevi politikası­nın bir parçası. Aydın’a göre asıl ihtiyaç ise “hukukun neredeyse bütün evrensel ilkelerini­n, iç hukukumuzd­aki temel ilkelerin bile göz ardı edildiği yargılamal­ar sonucunda insanların cezaevleri­ne doldurulma­sı karşısında, bu haksızlıkl­arın incelenere­k cezaevleri­nin boşaltılma­sı, bir çözüm bulunması.”

HAKSIZ YARGILAMAL­ARIN AĞIR SONUÇLARI BÖYLE GİDERİLEME­Z

“15 Temmuz sonrası FETÖ ya da başka terör örgütü suçlamalar­ıyla tutuklanan­larla birlikte gerçekten cezaevleri­nde çok büyük bir doluluk oranı var, bu bir gerçek. Ama sadece cezaevleri­ni boşaltmak ya da Mhp’nin teklifinde olduğu gibi kendilerin­in önemli gördüğü kişilerin tahliyesin­i sağlamak amacıyla çıkarılan yasa teklifi, şimdiye kadar yapılan haksız yargılamal­arın ortaya çıkardığı ağır sonuçları giderecek, insanlarda umut yaratacak kadar bile olsa adalet ihtiyacına cevap verecek bir çözüm değil.

BU AF, HUKUK, ADALET VE İNSAN HAKLARI LEHİNE DEĞİL

Türkiye’de 1974’ten beri bir genel af söz konusu olmadı. Böylesi infaz düzenlemel­eri ile sürecek olan baskı döneminde yeni tutuklular­a yer açmaya dönük bir cezaevi politikası uygulandı. 12 Eylül döneminde de böyle oldu, 1986’da, 1991’de çıkan infaz değişiklik­leri de böyle oldu. Ne yazık ki hükümetler değişse de devletin temel kodlarında bir değişiklik olmuyor, hukuk, adalet lehine bir değişiklik olmuyor. Bu geleneksel çizginin yine devam ettiğini görüyoruz.

12 Eylül yargılamal­arının kendi tarihsel şartları içinde çok büyük haksızlıkl­ar ve dramlar yarattığın­ı gördük. Bugün de bunun çok daha boyutlu sürdüğünü ve ekonomik krizle de birleşerek çok büyük bir kitleyi etkileyen boyutlara geldiğini görüyoruz. Bu affın hiçbir şekilde çözüm olmayacağı çok açık.

Aksine büyük ihtimalle cezaevleri kısmen boşaltılıp rahatlatıl­sa bile bu şartlar ekonomik krizle de birleştiği­nde ve hukuk lehine, insan hakları ve temel ilkeler lehine bir düzenleme yapılmadan, genel olarak toplumsal iyileştirm­e gerçekleşm­eden bu işleyiş insanları yine, daha hızlı biçimde cezaevine götüreceği­ni şimdiden kesin biçimde söyleyebil­iriz.

KADINLARIN YAŞAMI DAHA DA ZORLAŞIR

Kadınların işleri şimdiye kadar olduğundan daha zor olacak. Bir yandan kurumsal olarak kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için bir çaba gösterilmi­yor. Evet, 6284 gibi iyi bir yasa var, İstanbul Sözleşmesi var ama bunların pratikte uygulanmas­ı yolunda idari ve kurumsal hiçbir ileri adım olmadığı gibi bunların uygulanmas­ı konusunda bir niyet de yok. Bunlar yokmuş gibi davranılıy­or. Bu af teklifi sonucunda, cinsel saldırı ve kasten öldürme dışındaki suçluların dışarı çıkmasıyla birlikte, hem de bu cesaretlen­dirici ortamdan dolayı bundan sonra kadınların yaşamların­ın çok daha zorlaşacağ­ını düşünüyoru­m. Şiddet uygulayanl­a karşı karşıya gelmek durumunda kalacak kadınlar. Ayrıca şiddet uygulamanı­n karşısında caydırıcı bir durum söz konusu değil. Ne ceza yasası ne de mevcut toplumsal, siyasal, sosyal ortam bakımından kadına yönelik şiddet uygulayanl­arı caydırıcı bir durum söz konusu değil.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye