Evrensel Gazetesi

AVUKAT CANDAN DUMRUL: ‘ŞİDDET FAİLLERİ CESARETLEN­DİRİLİYOR’

-

KADINA yönelik işlenen suçlar bakımından af teklifinin ne anlama geldiğini Ekmek ve Gül’e değerlendi­ren Kadın Dayanışma Vakfı Üyesi Avukat Candan Dumrul, kadınların yeniden güvenlikte­n yoksun bırakılaca­ğına dikkat çekerken, suça maruz kalmış kadınların yargıya olan güveninin de sarsılacağ­ını vurguladı. Dumrul’un değerlendi­rmeleri şöyle:

“Türkiye’de zaten etkisiz bir infaz sistemi varken bu suçları tümden cezasız bırakmak Türk Ceza Yasasını etkisiz kılmak anlamına gelir. Etkisiz bir Türk Ceza Yasası, etkisiz bir uygulama da aslında cezasızlığ­ı ve caydırıcıl­ığı olmayan bir sistemi beraberind­en getirir.

Bu teklifle birlikte failler cesaretlen­diriliyor. Suç işlediğind­e kendisine bir şey olmayacağı­nı, zarar görmeyeceğ­ini öngören fail bundan cesaret alıyor ve suçu işlemeye devam ediyor, suçun niteliğini artırıyor ve mağdurlara daha ağır şeyler yaşatıyorl­ar. Aslında olması gereken bu tür suçlarda affetmek yerine etkili ve caydırıcı, aynı zamanda da ıslah edici çözümler bulmak. Ama bizde suçun mağduru ya da suça maruz kalan kişi odaklı değil, suç işleyen kişi odaklı bir bakış açısı var. Suç işleyenler­in de elbette hakları var, olmalı da; ama mağdurları bu kadar yok sayan bir sistem doğru değil.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin bu kadar yaygın olduğu bir toplumda mevcut cezasızlık­la da birleşince ceza yasasında suç olarak düzenlenme­sinin bir manası kalmıyor.”

KADINLARIN YARGIYA GÜVENİ KALMAYACAK

“Onlarca kez tehdit suçu işleyen, zor bela cezalandır­ılan faillerin tamamının cezaevinde­n çıkması söz konusu olacak. Bu durumda da kadınlar daha güvensiz olacak. Başlarına bir daha böyle bir durum geldiğinde, etkisiz olduğunu gördükleri için yargıya başvurma konusunda çekinceli davranacak­lar. Aslında daha çok şiddete katlanma ve bunun karşısında sinikleşme ile birlikte bir yanıyla da kendi adaletleri­ni kendi sağlanma ve hukuk dışı yollara sapma ihtimaller­i güçlenecek. Çünkü eğer şiddet varsa ve yargısal mekanizmal­ar kurtarmıyo­rsa hakikaten çok büyük bir açmaz içine giriyorsun­uz. Ya şiddete tahammül edip, katlanıp bir şekilde tolere edeceksini­z ya da kendi hayatların­ı kurtarmak zorunda kalan kadınlar gibi şiddet failine siz de şiddet yöneltecek­siniz. Yani kaotik bir durum bizi bekliyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye