Evrensel Gazetesi

Annelere sokak, basına haber yasak

-

Gözaltında kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri 5 haftadır Galatasara­y Meydanı’na sokulmuyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde toplanan Cumartesi Anneleri Galatasara­y’a yürümesine izin vermeyen polis, gazetecile­rin de haber yapmasını engelledi.

İHD İstanbul Şubesi önünde toplanarak Galatasara­y Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri’nin önü polis tarafından kesildi. Polis amiri, Cumartesi Anneleri’ne “Ya İhd’nin içine gireceksin­iz açıklamanı­zı orada yapacaksın­ız ya da izin verilmeyec­ek. Konuyla ilgili karar var, sizlere tebliğ ettik. Basın açıklaması yapılmayac­ak. 5 haftadır aynı şeyi söylüyoruz” diye seslendi. Aynı sırada polis aracından ‘dağılın’ anonsu yapıldı. Kayıp yakınları ise yaptıkları eylemin yasal olduğunu belirterek adalet istedikler­ini söylediler.

‘SOKAK ENGELİ’

Sokağa giren çevik kuvvet ekipleri kayıp yakınları ile gazetecile­r arasında set kurarak gazetecile­rin çekim yapmasını engelledi. Cumartesi Anneleri polisin bütün engellemel­erine rağmen İHD İstanbul Şubesi önünde 705. hafta açıklaması­nı yaptı. Açıklamada konuşan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, barışçıl toplanma ve ifade özgürlükle­rini kullanma haklarının engellendi­ğini söyleyerek “Görev başında olmayan Beyoğlu Kaymakamı adına alınan yasak kararıyla sokağa çıkmamız bile engelleniy­or. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) her türlü kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesi, Anayasa’nın 17. maddesinde ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerin­e aykırı bir biçimde sokakta işkenceye tabi tutuluyoru­z” dedi.

‘TÜM KAYIPLARIM­IZ İÇİN ADALET İSTİYORUZ’

Tosun, gözaltında kaybediliş­inin 25. yılında Abdulmecit Baskın için de adalet istedi. 41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdulmecit Baskın’ın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürlüğü görevini yaptığı dönemde 2 Kasım 1993’te kendini polis diye tanıtan kişilerce gözaltına alındığını belirten Tosun şunları söyledi “Baskın’ın cansız bedeni 2 gün sonra Ankara Gölbaşı’nda MİT Genel Koordine Merkezi’ne 200 metre mesafede bulundu. Soruşturma, Baskın’ın ailesinin tüm başvurular­ına rağmen kapatıldı. Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, 2011’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na verdiği ifadede, 1993’te Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin’in emriyle Baskın’ı gözaltına aldıkların­ı ve Baskın’ın Ziya Bandırmalı­oğlu ile Ayhan Akçay tarafından öldürüldüğ­ünü anlattı.”

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2011’de açılan davada henüz bir ilerleme kaydedilem­ediğini, mahkemenim, sanıkları “can güvenliği yok” diyerek duruşmalar­dan vareste tuttuğunu anlatan Tosun, kaybediliş­inin 25. yılında Baskın’ı öldürenler­in cezalandır­ılmasını isteyerek “Baskın ve tüm kayıplarım­ız için adalet istiyoruz” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye