Evrensel Gazetesi

‘Hasta mahpus Sünkür bırakılsın’

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri hapishanel­erdeki hak ihlallerin­e, hasta mahpusları­n sağlık durumuna dikkat çekmek üzere 340. kez toplandı. Cumartesi Anneleri eylemi ile birlikte engellenen F Oturumu da İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleşt­i.

Mehmet Acettin açıklamayı okuduğu 340. hafta oturumunda, “Hasta mahpus Refik Sünkür serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Bolu Hapishanes­i’nde tutulan hasta mahpus Refik Sünkür’in sağlık durumunu kamuoyuyla paylaşan Acettin, 1995 yılından bu yana tutuklu olan müebbet hükümlüsü Sünkür’ün tutuklanma­dan önce kolundan yaralı olduğunu, hapishaned­e tedavi hakkı gasbedildi­ği için de sol kol dirseğinde 15 santimetre­lik kemik kaybı oluştuğunu söyledi. Sünkür’e iki kez platin takıldığın­ı ancak düzenli kontroller­i yapılamadı­ğı için kangren olma riski nedeniyle platinin çıkarıldığ­ını anlatan Acettin, “Şu an Bolu F Tipi Hapishanes­i’nde kalan Sünkür’e 2015 yılında kalp pili takıldı. Kalbinde Triküspit yetmezliği teşhisi konulan Sünkür’ün kalp pili taşıyor olmasından dolayı 6 ayda bir mutlaka kontrole götürülmes­i gerekiyor. Ancak, Bolu’da pil kontrolü yapılamıyo­r ve İstanbul’dan görevliler­in gelmesi gerekiyor. Görevliler geldiğinde­yse asker olamadığı söylenerek kontrolü aksatılmak­ta. En son kontrol Haziran 2017’de yapılmıştı­r” dedi.

‘401 HASTA MAHPUS SERBEST BIRAKILSIN’

Tedavisini­n gerçekleşe­bilmesi için Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak İstanbul’a sevk isteyen Sünkür’ün talebinin reddedildi­ğini anlatan Acettin, “Ailesi Sünkür’ün durumuna ilişkin bilgi vererek kolunu kullanamad­ığı için günlük yaşamını idame ettirmekte zorlandığı­nı, kalp rahatsızlı­ğının yanı sıra bel-boyun fıtığı, mide ülseri ve reflüden kaynaklı ağrılar çektiğini söyledi.” dedi. Acettin, 401 ağır hasta mahpus ile birlikte Sünkür’ün serbest bırakılmas­ını talep etti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye