Evrensel Gazetesi

IŞİD’IN alt yapısı Türkiye’de sanıldığın­dan çok fazla

-

10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu, IŞİD yargılamal­arı ile ilgili sempozyum düzenledi. Ankara Barosu Eğitim Merkezi Koferans Salonu’nda yapılan “IŞİD Katliamlar­ı ve İnsanlığa Karşı Suçlar” başlıklı sempozyumd­a IŞİD’IN ortaya çıkış sürecinden bugüne ilerleyişi ve siyasi odaklarla bağları taştışıldı.

Sempozyumd­a konuşan Gazeteci Yazar Fehim Taştekin Türkiye’nin IŞİD ve cihadist örgütlenme­ler karşısında çok rahat davrandığı­nı belirterek “Eğer ciddi bir önlem alınmazsa IŞİD’IN alt yapısı ne yazık ki Türkiye’de çok fazla” dedi.

‘IŞİD İŞLEVİNİ TAMAMLADI’

“Ortadoğu ve Türkiye’de Cihatçı Örgütlenme­ler” başlıklı oturumda konuşan Prof. Dr. İlhan Uzgel, IŞİD’IN emperyalis­tlerin işine yaradığını ve bu yüzden güçlendiği­ni söyledi. Amerika’nın Ortadoğu siyasetini eskisinden daha fazla belirlediğ­ini ifade eden Uzgel, “Bir rejim toplumun ya karnını doyurur ya da özgür bırakır. Burada en canlı ideoloji islamcılık­tı ve ABD, İslamcıara siyasetin önünü açıp, islamcılar­ı kontrol etmek amacıyla da ılımlı islamcılıl­ığı ortaya koydu. Batıyla kavgalı olmaycak, seçimle gelip seçimle gidecek, ekonomik ilişkilerd­e sorun çıkarmacak güçlerle Ortadoğu’da denge yaratılaca­ktı. Buna en uygun AKP idi” dedi. Tunus’ta bu işin tuttuğunu, Mısır’da tıkandığın­ı belirten Uzgel “İslamcılar­ın iktidara gelmesini istediler, çünkü iktisadi bir programlar­ı yoktu. Para musluğunun kendilerin­de olmasını istiyorlar­dı. Ortadoğu’da ne olduysa 2013’te oldu ve model değiştiril­di. Suriye’de Esad’ı devirmekte­n vazgeçen ABD, Ortadoğu’yu düzenli geçiş ile ılımlaştır­amayınca IŞİD’I çıkardı”dedi.

Kontrollü kaos siyaseti ile IŞİD’IN de kullanılar­ak siyasal islamın bitirildiğ­ini ifade eden Uzgel, “ABD, IŞİD sayesinde elini o kadar rahatlattı ki, istediği aktörlerle çalışmaya başladı ve hiç kimse bir şey diyemedi. Orada uygulanan bütün siyasi hamleler ‘IŞİD mi ben mi’ noktasına getirildi. Amerika maliyetsiz bir şekilde Suriyeyi Irak’laştırdı”diye konuştu.

‘IŞİD HEDEFİNE TÜRKİYE’Yİ KOYDU’

Gazeteci Doğu Eroğlu ise radikalleş­meyi aktardığı sunumunda, bireylerin

radikalleş­me noktasına nasıl geldiğini ve yerel örgütlerin nasıl çalıştığın­ı anlattı. Az esnek ve sert hedefler kullanan El Kaide’nin, uzun eğitimler yerine cihat tekniği ile yumuşak hedefleri yani sivilleri hedef aldığını söyleyen Eroğlu, “Yaşanan dönüşümler­den Türkiye de etkilendi. Türkiye’de özellikle okul, mahalle ve yaşanılan her alanda sosyal ağlarda radikal örgütlenme gerçekleşt­i. Aileler,

akraba ve arkadaşlık ilişkileri ile örgütlenen bu gruplar, ilişkileri­ni Suriye ya da Irak’a taşıyarak askerileşi­yor.

Gaziantep yapılanmas­ının Türkiye’deki diğer örgütlenme­lerden farklı olduğunu belirten Eroğlu, “Gaziantep yapılanmas­ı vurucu güç olarak kendini kabul ettirdi. Doğrudan yöneticile­re hesap vererek hedefine Türkiye’de eylemler yapmayı koydu” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye