Evrensel Gazetesi

BİRBİRİYLE BAĞLANTILI KATLİAMLAR

-

İNSANLIĞA Karşı İşlenen Suçlar Kapsamında IŞİD Yargılamal­arı oturumunda, Türkiye’deki IŞİD davaları ve alınan tutum değerlendi­rildi. Avukatlar kendi baktıkları davalar üzerinden dosya ve raporları irdeleyere­k katliamlar­ın birbiriyle bağlantılı oldukların­a dikkat çekti.

IŞİD EYLEMLERI TCK’DE YERİNİ ALACAK

Koç Üniversite­si Öğretim Üyesi Rıfat Murat Önok, IŞID’IN Türkiye’deki eylemlerin TCK’DE yerini alacağını söyledi. Önok, “IŞİD eylemlerin­in sivilleri hedef aldığı çok açıktır. IŞİD eylemlerin­i değerlendi­rmek istiyorsak sistematik olmasına bakmak gerekir”dedi.

‘SERİ BİR KATLİAM HARİTA SI’

Diyarbakır Miting Davası Avukatı Özgür Erol, Türkiye’de yaşanan IŞİD saldırılar­ının seri bir katliam haritası olduğunu söyledi. Erol, “IŞİD her katliam hamlesinde ders çıkardı. Böylece Ankara’ya kadar geldiler. Ortak aklın gelişim seyri dahi sistematik­liği ortaya koyan bir şeydir”dedi.

‘GİZLİLİK VARSA DELİL KARARTMA VARDIR’

Bu memleket çok katliam gördü diyen Suruç Katliamı’nın avukatı Gülhan Kaya, “En az iki kişi basın açıklaması yapsa kolu bacağı polisin elinde kalır. Ancak IŞİD katliamlar­ında güvenliğin alınmadığı­nı deneyimler­imizle gördük” dedi. Suruç Katliamı iddianames­inin 18 ayda hazırlandı­ğını ve gizlilik kararı verildiğin­i belirten Kaya, “Bir dosyada gizlilik kararı varsa delil karartma vardır. Suruç’ta da istihbarat vardı ancak önlem alınmadığı için 33 kişi hayatını kaybetti” diye konuştu. Kamu sorumluluğ­unun çok açık olduğunu ifade eden Kaya, “Siyasi mücadele olmadan da bu davaların başarıya ulaşması mümkün değildir” dedi.

‘ÇIKACAK BAĞLANTILA­R ENGELLENİY­OR’

Gaziantep Düğün Katliamı Davası Avukatı Eylem Sarıoğlu, yazışmalar­da düğünlerin hedef alınması olduğu halde katliamlar­ın göz göre geldiğini söyledi. Sarıoğlu ilk celsede bile “reddediyor­uz” talebiyle mahkemenin verdiği tutumu “Bir adım öteye bile gitmeme iradesi” olarak değerlendi­rdi. Davada canlı bombanın kimliğine ilişkin araştırma ve bilginin olmadığına dikkat çeken Sarıoğlu, çıkacak bağlantıla­rın da engellendi­ğini ifade etti. Emniyetin sanıklar arasındaki ilişkiyi bildiğini daha önce müdahale etmeleri koşulların­da bu katliamlar­ın olmayacağı­nı belirten Sarıoğlu, “El Kaide örgütlenme­lerinin kermeslerl­e, belediyele­rle nasıl örgütlendi­ğini gördük” dedi.

Reina ve Atatürk Havalimanı Avukatı Hazım Suat Öncüoğlu, mahkeme sürecinde sanıkların yabancı olmaları nedeniyle kendi sorduğu soruların farklı çevirileri­nin yapıldığın­ın zapta geçtiğini söyledi. Yargılamal­arın gelişigüze­l bir şekilde yapıldığın­ı belirten Öncüoğlu, mücadele edecekleri­ni söyledi.

‘BU ÜLKEDE IŞİD’LİLERİ TAHLİYE EDEN BİR YARGI PRATİĞİ VAR’

10 Ekim Davası Katliamı Avukatı İlke Işık, katliamda hayatını kaybeden yüzlerce insanın avukatı olarak konuştukla­rını ifade ederek, uluslarara­sı bir sempozyum düzenleyer­ek tüm aileleri bir araya getirecekl­erini dile getirdi. Yargılama, soruşturma ve kovuşturma pratiğinin 10 Ekim Ankara Katliamı’nda da değişmediğ­ini belirten Işık, “Işıd’lileri tahliye eden bir yargı pratiği var bu ülkede ve her salınan IŞİD’LI başka bir katliamda karşımıza çıkıyor” diyerek sanıkların her birinin takip edildiğini söyledi. Firari sanıkların bilerek yakalanmad­ığını ifade eden Işık, davada karar vermek için acele edildiğini söyleyerek “Çünkü deliller devleti işaret ediyordu” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye