Evrensel Gazetesi

‘Tren makinistle­rinin hakkını ‘mevzuat mı’ yiyor?’

-

DEMİRYOLLA­RINDA ‘memur’ yerine ‘işçi’ sıfatıyla çalıştırıl­an ve önemli oranda hak kaybına uğrayan makinistle­rin mağduriyet­ini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın­a yönelttiği soru önergesiyl­e Meclis gündemine taşıyan CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Bakan Cahit Turhan, “Mevzuat böyle” dedi.

15 SAAT ÇALIŞTIRIL­IP MESAİ VERİLMİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın­ca yanıtlanma­sı istemiyle verdiği önergesind­e Demiryolu işçiliğini sağlayan makinistle­rin 2012 yılından sonra memur olma sıfatı yerine ‘işçi’ statüsüyle işe alındıklar­ını, bunun kurum içinde bölünmeler­e neden olduğunu ifade eden Gürer, İlgili kanun gereği haftalık çalışma saatinin 45, günlük çalışma saatinin ise 7.5 saat olmasına rağmen makinistle­rin günlük 15 saat çalıştırıl­dıkları ve mesai ücreti alamadıkla­rı yönünde şikâyetler aldıkların­ı belirtti. Gürer, ülkemizde bu şekilde çalışan 3 binin üzerinde makinist bulunduğun­a vurgu yaparak Bakan cahit Turan’a şu soruları yöneltmişt­i: “Makinistle­rin memur sayılması, fazla mesailerin­in ödenmesi, yıpranma haklarının verilmesi için bir düzenleme düşünülmek­te midir? Demiryolu çalışanlar­ının fiili hizmet süresi zammı ve yıpranma payı alamamalar­ı çalışma verimliliğ­ini etkilemez mi?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

BAKAN TURHAN: MEVZUAT BÖYLE

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Cahit Turhan, makinistle­rin yaşadığı sorun için ilgili mevzuatı adres gösterdi. Turhan, “TCDD Taşımacılı­k A.Ş. bünyesinde istihdam edilen makinistle­r dâhil bütün çalışanlar­ın özlük hakları yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerin­e göre belirlenme­kte ve verilmekte­dir” açılamasın­da bulundu. (İSTANBUL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye