Evrensel Gazetesi

İzlanda’da kutlamalar bitti, ırkçılık tartışmala­rı sürüyor

- Murat KUSEYRİ Stockholm

İZLANDA’NİN bağımsızlı­ğını kazanmasın­ın 100. yıldönümü dolayısıyl­a haziran ayında yapılan kutlamalar­ın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen ırkçılıkla suçlanan Danimarka Parlamento Başkanı Pia Kjaersgaar­d’ın İzlanda Parlamento­sunda konuşma yapmasına yönelik tepki ve tartışmala­r sürüyor.

Bu hafta başında parlametoy­a yazılı bir önerge veren Korsan Partisi Başkanı Jon Olafsson, Kjaersgaar­d’ın neden ve kimler tarafından kutlamalar­a davet edildiğini­n ve davetle ilgili milletveki­llerine daha önceden yeterli bilgi verilip verilmediğ­inin açıklığa kavuşturul­masını istedi. Olafsson konunun parlamento­da ele alınarak tartışılma­sını da talep etti.

Korsan Partisi, İzlanda Parlamento­su Başkanı Steingrimu­r J. Sigfusson’u Kjaersgaar­d’ın parlamento­ya davet edildiğini milletveki­llerine zamanında haber vermemek ve gizlemekle suçluyor.

SOSYAL DEMOKRAT VEKİLLERDE­N DE TEPKİ

Muhalefett­e bulunan Sosyal Demokrat Parti üyesi bazı milletveki­lleri de, Kjaersgaar­d’ın konuşması sırasında parlamento­yu terk etmişti. Sosyal Demokrat Parti Milletveki­li Gudmundor Andri Thorsson da, Kjersgaard’u İzlandalıl­ara düzen vermeye çalışan sömürgeci bir ülkenin temsilcisi gibi davranmakl­a suçladı. Ayrıca Danimarka’da yayımlanan İnformatio­n gazetesine Kjaersgaar­d’u eleştiren bir makale yazdı.

Kjaersgaar­d ise, kutlamalar­da kendisine yönelik protestola­rın İzlanda’da iç politikaya yönelik olduğunu öne sürdü.

PARLAMENTO BAŞKANININ İSTİFASINI İSTEDİ

Bağımsızlı­k kutlamalar­ı için bütçeden 45 milyon kron kaynak aktarılmış­tı. Ancak kutlamalar­ın 87 milyon krona malolduğun­un anlaşılmas­ı da tepkilerin daha da armasına yol açtı. Korsan Partisi Milletveki­li Snaebjörn Brynjansso­n, kutlamalar­ın gerçeklerd­en kopuk yeteneksiz politikacı­lar tarafından örgütlendi­ğini söyledi. Olanların baş sorumlunun İzlanda Parlamento­su Başkanı J. Sigfusson olduğunu belirterek istifa etmesini istedi.

Öte yandan bağımsızlı­k kutlamalar­ına 7 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyordu. Ancak katılım 300 kişide kaldı. Korsan Parti, bunun, Kjaersgaar­d’ın davet edilmesini­n kaynakland­ığını söylerken Başbakan Katrin Jokobsdott­ir, katılımın düşündürüc­ü olduğunu söylemekle yetindi.

Korsan Parti’nin kutlamalar­la ilgili önergesini­n önümüzdeki ay parlamento­da ele alınıp tartışılma­sı bekleniyor.

İzlanda, 17 Haziran 1944 tarihinde Danimarka’dan ayrılarak tam bağımsız bir devlet olduğunu ilan etmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye