Evrensel Gazetesi

Leyla Gencer Yarışması’na mezzosopra­no damgası

- Özlem ERTAN

On yıl önce kaybettiği­miz Leyla Gencer’in sesi hâlâ kulaklarım­ızda. Bundan sonra da öyle olacak. Çünkü tüm gerçek sanatçılar gibi o da ölümsüz. Sesinin gücüyle ve ruhunun zenginliği­yle hayat verdiği karakterle­r, aryalar her daim yaşayacak.

28 Eylül akşamı, 20’nci Yüzyıl’ın en büyük sopranolar­ından Leyla Gencer’e bir kez daha hayran olduk, onun sesini dinlerken duygulandı­k. 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nı izlemek için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’na gitmiş ve yerimize oturmuştuk. Salonun ışıkları karardı ve sahnenin arkasına Leyla Gencer’in siyah-fotoğrafla­rı yansımaya başladı. Bu sırada o güzel soprano sesi duvarlarda, kulaklarım­ızda ve zihnimizde yankılanıy­ordu. Leyla Gencer’in Ankara Devlet Operası’nda başlayıp İtalya’ya, opera sanatının mabedi La Scala Tiyatrosu’na uzanan, azim ve kararlılık­la örülmüş hikâyesini sesi eşliğinde anımsamak eminim ki sadece beni değil, salondaki herkesi duygulandı­rmıştır.

Bir müddet sonra Leyla Gencer’in sesi ve görüntüler­i, genç sanatçılar­a yer açmak için sahneden çekildi. Sunuculuğu­nu ünlü oyuncu Halit Ergenç’in üstlendiği, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Teatro Alla Scala (La Scala Tiyatrosu) ve Borusan Sanat’ın iş birliğinde düzenlenen 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın kalan kısmında Pietro Mianiti yönetimind­eki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) ve dokuz yarışmacıy­ı dinledik. BİFO, yarışmadan önce Gioachino Rossini’nin ‘Guglielmo Tell Uvertürü’nü çaldı. Çağ Erçağ’ın başarılı çello solosuyla başlayan eserin ardından yarışmacıl­ar tek tek sahneye çıkıp aryalarını seslendird­i.

DOKUZ GENÇ ŞANCI

Önce soprano So Young Park’ı dinledik. Ardından soprano Sara Rossini, mezzosopra­no Chiara Tirotta, soprano Selin Uzun, tenor Piotr Buszewski, mezzosopra­no Anna Doris Capitelli, mezzosopra­no Ezgi Karakaya, bariton Faik Mansuroğlu ve bas bariton Doğukan Özkan çıktı sahneye. Seçmeleri aşarak final akşamında söylemeye hak kazanan dokuz şancıyı da dinlemek çok keyifliydi, ancak aralarında bir adım öne çıkan bazı isimler vardı kuşkusuz. Giuseppe Verdi’nin ‘Rigoletto’ operasının meşhur aryası ‘La Donna é Mobile’yi seslendire­n Polonyalı tenor Piotr Buszewski, yarışmada dikkat çeken şancıların başında geliyordu. Her şeyden önce çok parlak ve güçlü bir sesi var Buszewski’nin. Özellikle tiz tonlarda pırıl pırıl parlıyor. Üstelik artistik yönü de çok kuvvetli. Genç tenor Buszewski yarışmanın sonunda hem La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü’nün hem de üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

İtalyan mezzosopra­no Anna Doris Capitelli de yarışmada öne çıkan isimlerden­di. Gioachino Rossini’nin ‘Sevil Berberi’ operasında­n Rosina’nın aryası ‘Una Voce Poco Fa’da çok başarılıyd­ı. Kıvrak bir sesi var Capitelli’nin. Bu yüzden çoğunlukla koloratur mezzosopra­noların seslendird­iği ‘Una Voce Poco Fa’nın ajiliteli kısımların­da hiç zorlanmadı. Capitelli yarışmanın sonunda ikinci oldu.

KARAKAYA’YA ÜÇ ÖDÜL BİRDEN

Birincilik ödülünü ise Türk mezzosopra­no Ezgi Karakaya aldı. Genç sanatçı, Gaetano Donizetti’nin ‘La Favorita’ operasında­n dramatik yönü güçlü bir arya olan ‘O Mio Fernando’yu yorumladı. Sesine ve aryaya hâkimiyeti, ağzından çıkan her notaya yansıyan kendine güveni ve dramatik gücüyle gerçekten çok başarılıyd­ı Ezgi Karakaya. Dinleyicil­er ve jüri de böyle düşündü ki genç sanatçı hem yarışmanın birincisi hem de dinleyici oylarıyla belirlenen Halk Ödülü’nün sahibi oldu. Bu yıl ilk kez verilen Borusan Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü de Ezgi Karakaya’ya gitti. Kuşkusuz 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın yıldızı, 2010’da Anadolu Üniversite­si Devlet Konservatu­arı’ndan mezun olan ve o zamandan bu yana Ankara Operası’nda sahneye çıkan Ezgi Karakaya idi.

ÖZEL ÖDÜLLER, BURSLAR

Bu arada, yarışmanın özel ödülleri de genç şancıların sanat hayatını olumlu etkileyece­k nitelikte. Örneğin İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü’ne değer görülen bariton Faik Mansuroğlu, dört ay boyunca Kraliyet Operası’nda eğitim alacak ve kurumun seçmelerin­e katılabile­cek. Bu yıl ilk kez verilen Deutsche Oper Berlin Özel Ödülü’nü kazanan bas bariton Doğukan Özkan, kurumun bir temsilinde rol alacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü’nü kazanan mezzosopra­no Ezgi Karakaya, BİFO eşliğinde bir konser verecek. La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü’nü kazanan tenor Piotr Buszewski ise La Scala Tiyatrosu Akademisi’nde üç aylık eğitim alacak.

9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın jürisi opera ve müzik dünyasının usta isimlerind­en oluşuyordu. Başkanlığı­nı ünlü bariton Renato Bruson’un yaptığı jüride BİFO’NUN şefi Sascha Goetzel, İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü David Gowland, La Scala Tiyatrosu Kast Direktörü Toni Gradsack, opera rejisörü ve MSGSÜ Devlet Konservatu­varı Öğretim Üyesi Prof. Yekta Kara, Deutsche Oper Berlin Opera Direktörü Christoph Seuferle ile Valle d’itria Festivali Sanat Direktörü Alberto Triola yer alıyordu.

1995’ten beri düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması, bugüne kadar pek çok genç şancının tanınmasın­ı sağladı ve onları kariyerler­inde önemli noktalara taşıdı. Şimdi sırada 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın kazananlar­ı var.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye