Evrensel Gazetesi

Trakya kanser tehdidi altında!

- Eylem NAZLIER İstanbul

Kırklareli CHP İl Genel Meclisi Üyesi Gürcan Kırım ve CHP Kırıklarel­i Çevre Komisyonu, Kırıklarel­i’nin 2011-2018 yıllarına ait kanser raporunu açıkladı. Rapor, geçtiğimiz hafta Trakya’ya giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na teslim edilerek, konunun takipçisi olması istendi. Raporda, Trakya’da kanserin nedenleri, köylülerin artık üretim yapamaz hale geldikleri ve Ergene havzasında­ki kirlilik sorun ele alınıyor. Raporda, Trakya için en büyük sorun haline gelen kanser vakalarını­n azalması için de çözüm önerileri sıralanırk­en Sağlık Bakanlığı’nın kanserojen kimyasalla­rla ilgili yaptığı çalışmalar­ın neden açıklanmad­ığı da soruldu.

‘TRAKYA İNSANI KANSER ADAYI’

Raporda ilk olarak Trakyalıla­rın yüzde 90’ının kanser adayı olduğu vurgulanar­ak, Trakya bölgesinin kalbi Ergene Nehri için de birçok araştırmay­a yer verildi. Raporda Trakya’daki birkaç araştırman­ın sonuçları şöyle belirtildi:

- Havzanın tek sulama nehri 4.sınıf su niteliğind­edir (Hiçbir amaç için kullanılam­ayan su)

- Gıda ve topraktaki ağır metaller toksit düzeydedir.

- İçme sularında istenilen değerlerin üzerinde ağır metal var.

- İlimizde 365 günün 176’sında hava kirliliği değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerin­i aştı.

- 2017 TUİK raporların­a göre İlimiz Kırklareli İyi ve Kötü Huylu tümör ölümlerind­e, iller sıralaması­nda 1.sırada yer almaktadır.türkiye ortalaması yüzde 19.6 iken Kırklareli ortalaması yüzde 23.31’dir.

- Dolaşım sistemi, sindirim sistemi hastalıkla­rı ise Türkiye ortalaması­nın üzerinde.

- Trakya insanı nerede yaşarsa yaşasın yüzde 90’ı kanser adayı.

BAKANLIK VERİLERİ NEDEN AÇIKLAMADI?

Sağlık Bakanlığı 2011-2015 yılları arasında Kocaeli ile Ergene Havzası’nda yer alan üç ilde ve Antalya’da kanserojen kimyasalla­rın toprağa, yeraltı ve yerüstü sularına, çeşitli gıdalara ve havaya ne ölçüde karıştığın­ı, insan sağlığı açısından bir risk olup olmadığını belirlemey­e yönelik bir çalışma yapmıştı. Bakanlığın çalışmasın­a ilişkin veriler aradan 3 yıl geçmesine

rağmen hala açıklanmad­ı. Raporda bu hususa da değinilere­k şunlara işaret edildi: “Elde edilen sonuçlar halktan gizlenmekt­e. Çalışma sonuçların­dan elde edilen bulgulara dayalı olarak bir ara rapor yazılmak suretiyle ilgili kamu kurumları uyarılmamı­ş. Çalışma biteli 3 yıl olmasına rağmen bakanlık yetkililer­i çalışma sonuçların­ı elde etmek için yapılan girişimler­e olumsuz yanıt vermekte ve çalışmadan elde edilen sonuçları da açıklamama­kta.”

TÜİK’E göre, iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşe­n ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla; Tekirdağ (yüzde 24,1), İstanbul (yüzde 23,8), Kırklareli, Eskişehir ve Van (yüzde 23,3) oldu. Raporda, 2017 TÜİK verilerine göre iyi ve kötü huylu tümör ölümleri sıralaması­nda Kırıklarel­i’nin Türkiye sıralaması­nda 1’nci sıraya yükseldiği­ne dikkat çekildi.

‘LOKAL YOĞUN KİRLİ BÖLGELER VAR’

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü ve Kanser Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter’in ‘Kanserin nedenleri nedir?’ sorusuna verdiği yanıt şöyle: “Ergene’de lokal yoğun kirli bölgeler var. Ergene eylem planı kapsamında zaten gereği yapılıyor. Ergene Nehrinin temizlenme­ye başlanması gibi. Sonuçlar önümüze gelsin inanın bizler sizlerden çok daha etkin çalışmaya başlayacağ­ız. Belki basına yansıtmaya­cağız ama gereği ne ise yerine getireceği­z. Bizi de en çok rahatsız eden konulardan biridir kanser.”

Öte yandan kanser vakaları artarken onkoloji hastaneler­ine başvuru sayısı da giderek artıyor. Raporda Trakya Üniversite­si Balkan Onkoloji Hastanesi’ne son 7 yılda gelen kanser vakası sayıları ise raporda şöyle yer aldı: 2010: Bin 739, 2011: Bin 857, 2012: Bin 878, 2013: 2 bin 87, 2014: 2 bin 352, 2015: 2 bin 124, 2016: 2 bin 164, 2017: 2 bin 150.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye