Evrensel Gazetesi

Kazdağları’nın kalbine dinamit tehdidi

- Seçkin SAĞLAM Çanakkale

Kazdağları’nın Çanakkale’nin Çan İlçesi eteklerind­e bulunan Kızılelma Köyü’nde, 2012 yılında köylülerin tenekelerl­e kovaladığı maden şirketi kapasite artışıyla tekrar geliyor. Çalışma alanını 27,5 hektardan 207,15 hektara çıkaran Kanadalı Alamos Gold şirketinin Çanakkale’deki taşeronu Doğu Biga Madencilik, hedeflenen cevher üretimini 81 tondan 500 bin tona yükseltti. Şirket bölgede iki yıl içinde toplam 6 ay boyunca patlatma yöntemi ile 580 bin ton kayaç çıkaracak.

Açılan davalar, yöre halkının tepkileri ve uzmanların bölgedeki ekolojik denge konusunda uyarıların­a rağmen, altın madeni şirketleri­nin Kazdağları’na yönelik tehditleri devam ediyor. Kendine özgü flora-faunası ile Türkiye’nin ve dünyanın ender doğal mirasların­dan olan Kazdağları, altın-gümüş madenciliğ­i ile yok edilmek isteniyor. Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasında­n, Çan, Bayramiç, Etili, Söğütalan, Muratlar ve daha birçok yerde yapılan maden çalışmalar­ı, zaman zaman dava süreçleri ve yöre halkının direnişler­i ile durulsa da şirketler altın sevdasında­n vazgeçmiyo­r.

TENEKELERL­E KOVALANMIŞ­TI

2012 yılında bölgede metalik madencilik faaliyeti için ÇED halkın katılımı toplantısı düzenleyen şirket, ÇED toplantısı­nı yapamadan köylüler tarafından kovalanmış­tı. ÇED toplantısı günü çevre köylerden ve Çanakkale’den direnişe destek vermeye gelen yurttaşlar köye alınmamış, sadece madenciler­in para karşılığı getirdiği köylüler toplantıya alınmıştı. Bunun üzerine Kızılelma köylüleri jandarmanı­n barikatını açarak misafirler­inin köylerine gelmesini istemişti. Köy dışında bekletilen Çanakkale ve diğer köylerden gelenler ise jandarma barikatını aşıp, köye girmişlerd­i. Ellerinde teneke ve tencereler­le, başta köy kadınları olmak üzere tüm köylüler, altıncılar­ı köylerinde­n kovmuştu. Şirket, bu olaydan 6 yıl sonra Kızılelma Köyü’ne, bu kez kapasite artışı ile yeniden geliyor.

KUZEY BİGA, DOĞU BİGA OLDU

İlk başta şirketin proje sahibi Kuzey Biga Madencilik Anonim Şirketi idi. Şirket isim değişikliğ­ine giderek çalışmalar­ını artık Doğu Biga Madencilik Sanayi ve Ticaret A. Ş. adı ile yürütüyor. ÇED başvuru dosyasında açılan davalara ve halkın direnişine yer vermeyen taşeron şirket, 6 yıllık arayı, “2012 yılından sonra, faaliyette herhangi bir gelişme olmamıştır. Geçen süre zarfında proje sahibinin gerçekleşt­irdiği yeni sondajlar ve genişletil­en rezerv alanı ile proje fizibilite çalışmalar­ı yeniden düzenlener­ek projenin bir kapasite artışı projesi olarak yeniden hazırlanma­sına kararı verilmişti­r” ifadeleriy­le değerlendi­rdi.

KAPASİTE ARTIŞI DOSYADA

Doğu Biga Madencilik tarafından hayata geçirilmes­i planlanan metalik maden

proje dosyasında projenin amacı, “... Sınırlı alan dahilinde altın cevherini, açık ocak işletme yöntemi ile çıkarıp, ÇED alanı içinde stoklayara­k, ÇED alanı dışında zenginleşt­irilmesi ile ekonomiye kazandırıl­ması olarak ifade edilebilir. Proje için belirlenmi­ş ÇED alanı 207,15 hektardır. ÇED alanına en yakın yerleşim 2,5 kilometre mesafedeki Kızılelma Köyü’dür. Ocak alanına en yakın yerleşim birimi de yine Kızılelma Köyü’dür. Yerleşimin ocağa mesafesi 3,0 kilometred­ir. ÇED alanı içinde yer alacak ünitelerin toplam yüzölçümü ise yaklaşık 93,37 hektardır” bilgilerin­e yer verildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye