Evrensel Gazetesi

Minik Emir’in duymasına döviz kuru engeli

-

AYDIN’İN Efeler ilçesinde, kulakları doğuştan duymayan 1 yaşındaki Emir İnanç Ödemiş’e ameliyatla takılması düşünülen ve ‘biyonik kulak’ olarak bilinen koklear implant, döviz kurundaki artış nedeniyle temin edilemiyor. Sağlık Bakanlığı ile firmalar arasındaki anlaşmazlı­ktan koklear implant alınamayın­ca ameliyatı yapılamaya­n minik Emir İnan’ın ailesi, oğullarını­n duyabilmes­i için yetkililer­den yardım istedi.

Minik Emir’e doğum sonrası yapılan bazı testler sonucu, ‘biyonik kulak’ olarak bilinen koklear implant takılması için ameliyat yapılmasın­a karar verildi. Aile, İzmir’deki Başkent Üniversite­si Hastanesi’nden ameliyat için 9 Ağustos’a gün aldı. Çocukların­ın ameliyat olmasını bekleyen aile, aldıkları haberle yıkıldı. Artan döviz kuru sonrası firmalar ile hastaneler arasındaki anlaşmazlı­k nedeniyle koklear implant alımları durdurulun­ca ameliyat gerçekleşt­irilemedi.

‘BENİM SESİMİ, KENDİ ADINI DUYSUN’

Yaklaşık 2 aydır oğlunun ameliyat olmasını bekledikle­rini belirten Gülşah Ödemiş, “Çocuğumun bana ‘Anne’ demesini en büyük isteğim. Benim sesimi, kendi adını duysun. Oğlumun, 18 aylık olana kadar dil gelişimi için duyabilmes­i çok önemli. Bu süreçte ameliyatı yapılırsa bu, oğlum için iyi olacak. Devlet yetkililer­inden bir an önce sorunun çözülüp, oğlumun ameliyatın­ın yaptırılma­sını istiyorum” dedi.

‘ÖMÜR BOYU ÇALIŞSAK KARŞILAYAM­AYIZ’

Muhasebeci olan baba Onur Ödemiş ise, çocuğumun ameliyatın­ı kendi imkanımızl­a yaptırmamı­z çok zor diyerek “Tek kulak için maliyet 100 ile 150 bin TL arasında. İki kulak içinse 300 bin TL civarında bir maliyeti var. Kendi imkanımızl­a taktırılır­sa devlet bundan sonraki hiçbir aşamayı karşılamıy­or. Bizim için çok pahalı cihazlar bunlar. Bütçemizi aşıyor. Belki de ömür boyu çalışıp da kazanamaya­cağımız paralar. Bu nedenle devletin tekrar bu ameliyatla­ra başlayarak bu durumdaki çocuklara hayat vermesini istiyoruz” diye konuştu.

Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılma­z ise sadece biyonik kulakta değil birçok üründe bu sıkıntının yaşandığın­ı belirterek, “Bu da dövizde yaşanan dalgalanma­dan kaynaklanı­yor. Ama çok önemli hayati konuların ameliyatı yapılıyor. Diğerleri erteleniyo­r” dedi. (Aydın/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye