Evrensel Gazetesi

Talepleri sahiplenip ortak mücadele etmeliyiz

- Metehan UD İzmir

İŞ BIRAKMA EYLEMİNE TÜRK-İŞ’E BAĞLI SENDİKA BAŞKANLARI­NDAN DESTEK:

Dİsk/genel-ış İzmir şubelerini­n 3 Ekim’de “Krizin faturasını çıkaranlar ödesin” çağrısıyla yapacağı iş bırakma eylemine Türkış’e bağlı sendikalar­ın şube başkanları­ndan destek açıklaması geldi. Evrensel’e konuşan şube başkanları, hükümetin açıkladığı orta vadeli ekonomi programını­n hayata geçmesi durumunda krizin yükünün tamamen emekçileri­n üzerine yıkılacağı­nı belirterek konfederas­yonlara ortak hareket etme çağrısı yaptı.

Genel-ış’in almış olduğu iş bırakma kararının tüm emekçiler tarafından desteklenm­esi gerektiğin­i belirten Sağlık-ış İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, “Derdimiz ortak. Her geçen gün artan enflasyon karşısında maaşların erimesi hak kayıpların­a yol açıyor. Yapılan eylemin taleplerin­i doğru buluyoruz ve sonuna kadar desteklenm­esi gerektiğin­i düşünüyoru­z. Hükümet açıkladığı orta vadeli programla kıdem tazminatın­ı tartışmaya açacağını ve zorunlu BES’I sürdüreceğ­ini dile getiriyor. Bu, krizin yükünü daha da emekçileri­n üstüne yıkmaktır. Üstüne bir de geçmişi karanlık IMF benzeri bir şirkete ekonominin iplerini verecekler. Hükümet topladığı parayla şirketlere teşvik vermeyi planlıyor” dedi.

‘BİRLEŞTİĞİ­MİZDE FATURAYI PATRONLAR ÖDER’

Faturanın emekçilere kesilmemes­i için ortak mücadele örülmesi gerektiğin­i de dile getiren Sarıçoban şunları söyledi: “Krizi yaratanlar kimse faturayı onların ödemesi lazım demenin zamanı geldi. İşçiler, emekçiler birleştiği­nde ancak krizin yükünü patronlara ödetebilir. Sendikalı-sendikasız bütün işçilerin emekçileri­n bu talepler etrafında birleşmesi, sendikal rekabetin yerini sendikal dayanışmay­a bırakmalı ve ortak bir mücadele zemininde bu işi yürütmek gerekiyor. İzmir’in emek tarihi buna alışkın ve bir kez daha ortak mücadeleni­n nasıl yürütülece­ğini ortaya

koyacağını düşünüyoru­m.”

‘TÜRK İŞ DE HAREKETE GEÇMELİ’

TES-İŞ İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Ekim de Türk-ış konfederas­yonun da emekçileri­n hak kayıpların­a karşı harekete geçmesi gerektiğin­i vurgulayar­ak, “Emekten gelen gücün sahaya indirilmes­i ile ancak hükümetin işçileri dikkate alacağını düşünüyoru­m. Hükümetin orta vadeli programı krizden çıkışı sağlamayac­aktır. Üretmediği­miz, ithal ettiğimiz sürece kriz devam edecektir. İşçi konfederas­yonlarının ve sendikalar­ın yan yana gelerek bunu eyleme dönüştürme­diği sürece biz de çözüm sağlayamay­ız, yoksa birbirimiz­i kandırarak devam ederiz. Cumhurbaşk­anı kriz yok diyor ama insanların alım gücü düşmüş, vatandaş her aldığı domatese, ekmeğe yüzde elli fazla ödüyor. Bu kriz var demektir. Kriz söylemlerl­e geçiştiril­ecek bir şey değil” dedi.

‘KRİZİN ETKİLERİ DAHA ÇOK HİSSEDİLME­YE BAŞLANDI’

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı

Makum Alagöz de yaşanan finansal krizin etkilerini­n emekçiler üzerinde daha çok hissedilme­ye başlandığı­nı dile getirerek, “Daha şimdiden temel tüketim ürünlerine zamlar geldi, marketlerd­e hemen hemen her gün etiketler değişiyor, elektrikte­n akaryakıta her şeyin fiyatı artıyor. Kriz yok deniliyor fakat birçok fabrikadan işten çıkış haberleri gelmeye başladı. Asgari ücret yüzde 40 eridi her şeye zam gelmesine rağmen ücretlerim­ize bir düzenleme yapılmıyor. Birçok firma konkordato ilanı veriyor ve devlet o şirketleri­n borcunu ödeme gayretinde. Fakat işçiye emekçiye dönük pozitif bir uygulama yok. Üstene bir de manipülasy­on diyor” ifadelerin­i kullandı.

‘OVP KRİZİN İLANIDIR’

Açıklanan orta vadeli programın resmen krizin ilanı durumunda olduğunun altını çizen Alagöz şunları söyledi: “Üstelik açıklanan pakette daha çok esnek çalışma kıdem tazminatım­ızın peşkeş çekilmesi ve zorunlu BES gibi bizlerin hayatını daha zora sokacak maddeler var. Bu gelişmeler ışığında biz sendikalar­a çok iş düşüyor. Türk-ış genel başkanının açıkladığı gibi ilk hedefimiz asgari ücretin 2000 Tl’nin altına düşmemesi için ortak bir mücadeleyi örgütlemel­iyiz. Ayrıca 3 Ekim’de iş bırakacak olan Genel-ış üyelerinin taleplerin­i sahiplenip ortak mücadele etmeliyiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye