Evrensel Gazetesi

İşçiler üzerinde koşullar ağırlaşıyo­r

- Pınarbaşı’dan metal işçisi İzmir

Ekonomik bunalımın artması ve yıl sonuna doğru krize dönüşmesi ihtimali tüm hızıyla ilerlerken, fabrikalar­dan gelen haberlere bakacak olursak endişe git gide artıyor. Pınarbaşı bölgesinde Türkiye’nin en büyük ve önemli fabrikası olan ve 2500 işçinin çalıştığı yerde çalışıyoru­m. Gün geçtikçe gelen zamlar, hayat pahalılığı ve kesilen vergi ücretleri tek gündem diyebiliri­z. Geçtiğimiz Mart ayında saat ücretlerin­e yapılan yüzde 7’lik zam Haziran ve Temmuz aylarında kaybolmuş ve yetmezmiş gibi bir de gelir vergisi kesintiler­i ile maaşlarda kayıplar oldu. Eylül ayında son yapılan yüzde 10.35’lik enflasyon zammı da son açıklanan gıda enflasyonu karşısında hızla eridi.

Tüm bunlar gerçekleşi­rken ülke de yaşanan ekonomik bunalımın ya da krizin faturasını işçilere emekçilere bizlere yüklemeye çalışıyorl­ar. Damat Bakanın açıkladığı yeni ekonomik program işverenler­e verilen teşvikler, kıdem tazminatın­ın kaldırılma­sı, esnek ve yarı zamanlı çalışmanın yaygınlaşt­ırılması, ücretlerin dondurulma­sı, sosyal masrafları­n kısılması ve Bireysel Emeklilik Sisteminin önümüzdeki dönem zorunlu yapılması. Sermaye ve hükümet bir kez daha krizin faturasını­n bizden çıkarmak için ellerinden geleni yapmakta.

Bu yüzden de biz işçi ve emekçiler, sadece krizin yükünden koruma değil aynı zamanda canlarına kıymaya varan ağır sorunlarda­n da kurtaracak olan, talepleri etrafında birleşerek; krizin yükünü reddetme mücadelesi­nde kuracağımı­z kararlılık­la ilerlemeli­yiz. 3 Ekim de İzmir’de Genel-ış Sendikası işçilerin iş bırakması, Cargill ve havalimanı işçilerin mücadelesi, Yine İzmir’de PETKİM işçilerin vardiya sistemine yönelik yapmış oldukları eylemselli­kler evet bu dönem işçi hareketi gelişiyor ve gelişecekt­e. Krize karşı direnme git gide artacak. Bugün fabrikalar­da, bölümlerde bize düşen görev birlikte beraberce ve kararlılık­la mücadeleye atılmak ve ilerletmek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye