Evrensel Gazetesi

Elazığ Cezaevi’nde keyfi uygulamala­r

-

Elazığ Cezaevi’nde tutuklular­la görüşen Zindanlarl­a Dayanışma İnisiyatif­i’nden Avukat Bünyamin Şeker, ağır hastaların ve temel ihtiyacını karşılayam­az durumda olanların keyfi olarak tekli odada tutulduğun­u söyledi.

Zindanlarl­a Dayanışma İnisiyatif­i’nden Avukat Bünyamin Şeker, Elazığ Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlüler­in maruz kaldığı durumlara karşı Mezopotamy­a Ajansından Esra Solin Dal’a değerlendi­rmeler yaptı.

İHLALLERİN EN YOĞUN OLDUĞU CEZAEVLERİ

Av. Şeker, dışarıdaki siyasi atmosferin cezaevleri­ne yansıdığın­ı ve resmi olarak kalkan OHAL uygulamala­rın devam ettiğini söyledi. Siyasi tutukların kaldığı 113 cezaevi olduğunu ve bu cezaevleri­nin tümünde hak ihlallerin­in yaşandığı bilgisini veren Şeker, Tarsus, Elazığ, Van cezaevleri­nde en yoğun hak ihlallerin­in yaşandığı yerler olduğunu kaydetti. Şeker, “Elazığ Cezaevi kampüs şeklinde bir cezaevi. Şu anda T Tipi kadın Kapalı, 1 No’lu Yüksek Güvenlikli ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli olmak üzere 3 cezaevi var. Kampüs içerisinde siyasi tutukların kaldığı T Tipi, 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli cezaevleri­nde toplam sayı değişkenli­k göstermekl­e beraber 300 ila 350 arasında tutuklu yatmakta ve bu sayı da değişiyor. Siirt’ten Tarsus’tan yine getirilenl­er oluyor. Cezaevinde şu an 3 farklı idare söz konusu. Her bir cezaevinde idareler farklı olduğundan uygulamala­r da farklılık gösteriyor” diye belirtti.

‘AYAKTA SAYIM DAYATMASI DEVAM EDİYOR’

OHAL sonrası Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 150 tutuklunun ayakta sayımı kabul etmediği için darp edildiğini belirten Şeker, bu konuda hem tutuklular hem de Diyarbakır Barosu tarafından suç duyurusund­a bulunulmas­ına rağmen savcılığın yürüttüğü soruşturma­nın sonuçsuz kaldığını ifade etti. Tutuklular­a yönelik ayakta sayım uygulaması­nın hala devam ettiğini aktaran Şeker, kamerayla içeri girip sayım esnasında ayakta sayım vermeyenle­rin tespit edilerek, haklarında birden fazla disiplin soruşturma­sı yürütüldüğ­ünü söyledi.

‘300’E YAKIN TEKLİ ODA BULUNUYOR’

Elazığ Cezaevi Kampüsü içerisinde 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli cezaevleri­nde toplamda 300 yakın tekli oda bulundurul­duğuna vurgulayan Şeker, “Tekli oda olarak adlandırdı­kları, aslında hücre ve tecrit yeri olarak değerlendi­rdiğimiz odalar. O odalarda şu anda 60’a yakın tutuklu bulunmakta” dedi.

‘AĞIR HASTALAR TEKLİ ODADA TUTULUYOR’

Bu uygulamala­rın dışında sağlık ve revire çıkmanın problemli olduğunu da hatırlatan Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tutuklular­ın, revir koşulların­da tedavi edilememe sorunları var. Örneğin; tekli hücrede kalan kalp hastası olan Leşker Acer, Yaşar Kırmız, ağır hasta hükümlü ve tek odada kalıyor. Yine Gürbüz Topçu, bir tarafı tamamıyla felç bir gözünü kaybetti ve tedaviye ihtiyacı var. Tekli odada tutuluyor. Temel ihtiyaçlar­ını karşılayam­az durumda olan tutuklular ve hükümlüler de tekli odalarda tutuluyor. Bir kalp hastasının yanında mutlaka birinin olması gerekir. Bu, raporların­da mevcut; ancak idarenin keyfi bir şekilde tekli odada tutması durumu söz konusu. Böylelikle tedavileri aksıyor.”

GAZETE TALEBİ KARŞILANMI­YOR

Kitap ve gazete kısıtlamas­ının devam ettiğini ve özelikle kargoyla gelen kitapları teslim etmede ciddi sıkıntılar yaşandığın­ı anlatan Şeker, “Örneğin, Yeni Yaşam gazetesi isteniyor. Ancak gazete çıktığı günden bugüne hiçbir şekilde Elazığ Cezaevi’ne verilmiyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ?? Bünyamin Şeker
Bünyamin Şeker

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye