Evrensel Gazetesi

Dersim’de yaylalarda­n göç başladı

- Ozan YILDIRIM

DERSİM’E bağlı Pertek ve Çemişgezek ilçelerind­en Pülümür yaylaların­a sürüleriyl­e birlikte gelen Şavaklılar, havaların soğumasıyl­a birlikte bulundukla­rı yaylaları terk ederek, yaşadıklar­ı ilçelere geri dönmeye başladı.

Pülümür’ün Kırkmeşe köyüne bağlı yüksek rakımlı yaylalarda 5 ay konaklayan Şavaklılar, hava şartlarınd­an dolayı vadi tabanların­a kısım kısım iniyor ve bu zorlu inişin sonunda hayvanları­nı kamyonları­na yükleyerek köylerine dönüyor.

YAYLADA YAŞAMAK GÜZEL AMA...

Yayla hayatının zorlukları­ndan bahseden Güzel Gündoğdu adlı sürü sahibi “Haziran başlarında yaylaya geliyoruz, ekimin ortalarınd­a ise köyümüze geri dönüyoruz. Yaylalarda yaşamak güzel fakat güzellikle­ri kadar zorlukları da var. Sıkıntılar­ımız yayla fiyatların­ın yüksek olması, yaylalarda içme suyu ve elektrik sıkıntısı var. Ürünümüz para etmediği için sıkıntı çekiyoruz. Hayat şartları zor. Çoban fiyatların­ı yüksek bulduğumuz zaman ise, çoban ülkede her şey pahalı diye itirazda bulunuyor” diye konuştu.

MAZOT FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yükselen mazot fiyatların­ın kendilerin­i olumsuz etkilediği­ni söyleyen Özer Gündoğdu, “Çemişgezek ilçesinden yaylaya geldik. Emeğimizin karşılığın­ı istediğimi­z gibi alamıyoruz. Koyunları taşımacılı­k sistemi ile getirip götürüyoru­z. Bu sefer de mazot fiyatından dolayı maddi sıkıntı çekiyoruz. Çoban ücretleri 7 bin lirayı buluyor. Taze peynir yapıyoruz. Yaptığımız peynirleri de şirketlere veriyoruz. Üreticiden tüketiciye götürme imkanımız yok. Bu işin tüccarları 12 liraya bizden peynir alıyor 35 liraya marketlere satıyor. Tarım Bakanlığı bu konuda bir düzenleme yapabilir” diye konuştu.

Hayvan yetiştiric­isi Ali Metin ise yaylalarda ulaşım sıkıntısın­a dikkat çekerek, “Hengirvan, Sulak, Buyer Baba, Demir Kapı ve Tekne yaylaların­a kadar gittik. Fakat gittiğimiz yaylalara ekmek getirecek ne bir kişi ne de yol var. Her şey masraf ama bizde bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoru­z” diyor.

 ??  ??
 ??  ?? Ali Metin
Ali Metin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye