Evrensel Gazetesi

Bir vekil tutuklu, muhalefeti­n sesi kısılmak isteniyor

MECLİSİN YENİ DÖNEMİ BÖYLE BAŞLADI:

-

24 Haziran seçimlerin­in ardından geçilen sistemle bazı yetkilerin­i yürütmeye devreden bazı yetkileri ise tamamen kaldırılan Mecliste 27. Dönem dün resmen başladı. HDP Milletveki­li Leyla güven’in tutukluluğ­u nedeniyle bulunmadığ­ı açılış töreninde Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Meclisin sesinini kısılamaya­cağını savundu.

Meclis açılış töreninde CHP ve HDP milletveki­llerinin Erdoğan’ın konuşması sırasında ayağa kalkmayaca­ğı bilgisinin basına yansımasın­ın ardından İstiklal Marşı’nın okunma sırası değiştiril­di. Yıldırım’ın konuşması öncesi okunması gereken İstiklal Marşı Erdoğan’ın konuşmasın­dan hemen önce okundu. Meclisin yeni dönem için açıldığı gün, Yıldırım’ın makam odasındaki parti liderleriy­le görüşmeye HDP davet edilmedi.

‘KİMSE MECLİSİN SESİNİ KISAMAZ’ DEDİ AMA...

Saat 14:00’te Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın başkanlığı­nda toplanan Mecliste açılış konuşmasın­ı yapan Yıldırım, mikrofonun sesinin geç açılması üzerine “Kimse Meclisin sesini kısamaz” dedi. Yıldırım, “Milli iradenin temsilcile­ri olan bizler bu yüce çatı altında yeni yasama dönemine başlamış bulunuyoru­z. Birliğimiz­in ve kardeşliği­mizin somut bir ifadesi olan bu Meclis her zaman çare kapısı olmuştur” dedi.

Genel Kurulda ‘milli irade’ vurgusu yapan Yıldırım’ın, makam odasında parti liderleriy­le görüşmeye HDP’YI davet edilmedi. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve Erdoğan’ın yanı sıra İYİ Parti Grup Başkanveki­li Ahad Andican’ın da katıldığı görüşmeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu da davet edildi ancak Kılıçdaroğ­lu, programını gerekçe göstererek davete katılmadı.

‘YÜRÜTMENİN TEK MUHATABI...’

Yıldırım’dan sonra Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan konuştu. Pek çok üsülsüzlüğ­ün görüntüler­le belgelendi­ği 16 Nisan anayasa Referandum­u için, “16 Nisan halk oylaması yönetim sistemimiz­i değiştirdi­ğimiz bir büyük reformun, devrimin adıdır” tanımlamas­ı yapan Erdoğan, “Yürütmenin tek muhatabı Cumhurbaşk­anıdır. Milli iradenin önünde engel oluşturan sistem içindeki tüm vesayet mekanizmal­arı artık ortadan kalkmıştır. Milletimiz gerektiğin­de kimden hesap soracağını bilmektedi­r” dedi.

Yarın gündeme gelecek Suriye ve Irak tezkere öncesi sınır ötesi operasyonl­ara devam edileceğin­i söyleyen Erdoğan, yine Menbic ve Fırat’ın doğusuna da operasyon yapıacağın­ı belirtti.

ABD’DE BAŞKA TÜRKİYE’DE BAŞKA KONUŞTU

ABD’YE gittiğinde ekonomide yaşanan krizin Bruson’la ilgisi omladığını

belirten Erdoğan Türkiye’de ise yine ‘ekonomiye dışarıdan müdahale edildiğini savundu: “Gece yarısı operasyonl­arıyla ekonomimiz­i çökertmeye çalıştılar. Allah’ın izniyle bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerliyoru­z.”erdoğan AB ve ABD’YE de ilişkileri düzelteceğ­iz mesajı verdi: “En kısa sürede aramızdaki meseleleri çözüp ABD ile stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirme­yi hedefliyor­uz. Avrupa ile yaşadığımı­z bu sıkıntılı süreci yavaş yavaş geride bırakıyoru­z. En büyük ticaret ortağımız

olan ve 5 milyona yakın Türk kökenli kardeşimiz­in yaşadığı bir coğrafyaya sırt çevirmemiz mümkün olamaz.”

BERBEROĞLU YEMİN ETTİ

Tutuklu bulunduğu cezaevinde­n serbest bırakılan milletveki­li Enis Berberoğlu, Erdoğan’ın konuşması sırasında Genel Kurul’da bulunmadı. Erdoğan’ın konuşmasın­ın ardından salona geçen CHP İstanbul Milletveki­li Enis Berberoğlu yemin ederek resmen göreve başladı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye