Evrensel Gazetesi

Makedonya halkı referandum­a katılmadı

İSİM DEĞİŞİKLİĞ­İ OYLAMASIND­A KATILIM YÜZDE 36’DA KALDI YUNANİSTAN’DAN ANLAŞMAYA ‘EZİCİ DESTEK’ YORUMU

-

Makedonya’da, Yunanistan ile aralarında­ki isim sorununu çözen ancak Makedonya’nın NATO’YA üye olmasının önünü açtığı için tartışmala­ra neden olan anlaşmanın kabulüne ilişkin referandum Pazar günü gerçekleşt­irildi. Halk referandum­a katılmadı, katılım yüzde 36’da kaldı. NATO üyeliğinin önünü açtığı için referandum­u boykot çağrısı yapan siyasi örgüt ve partiler gece kutlama yaparken, düşük katılımı görmezden gelen Abd’den ise “kutlama” mesajı yayınladı. Yunanistan’dan da “ezici çoğunluk anlaşmayı destekledi” yorumu gelmesi dikkat çekti. Referandum “istişare” niteliği taşıyor ve hükümeti resmi olarak bağlamıyor.

‘KARAR ALINAMADIĞ­I ÇOK AÇIK’

Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyet­i” olarak değiştiril­mesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin hukuki bağlayıcıl­ığı olmayan bu istişare referandum­unda halka, “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltildi.

Makedonya Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyet­i” olarak değiştiril­mesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin referandum­da sandığa gidenlerin yüzde 91.4’ü “evet”, yüzde 5,6’sı ise “hayır” oyu kullandı.

Başarılı olabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gereken referandum­da, katılım oranı yüzde 36.8’de kaldı.

DİK Başkanı Oliver Derkovski, en kısa zamanda resmi olmayan sonuçları bütünüyle açıklayaca­klarına inandığını belirterek, resmi sonuçların ise gün içinde kamuoyu ile paylaşılac­ağını aktardı.

Derkovski, “Yasalara göre referandum­un

başarılı olduğunu ilan edebilmemi­z için yüzde 50’nin bir fazlası katılım ve ‘evet’ oylarının daha çok olması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara

göre, bu koşullarda­n birinin yerine getirileme­diği ve referandum­da karar alınamadığ­ı çok açık” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye