Evrensel Gazetesi

Alman tekelleriy­le ne pazarlıkla­r yapıldı?

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın geçen hafta Almanya’ya yaptığı ziyaretin merkezinde asıl olarak ekonomik ilişkileri rayına oturtmak, daha fazla Alman doğrudan yatırımını Türkiye çekmek vardı. Ziyaret sırasında Başbakan Angela Merkel, Türkiye’ye doğrudan mali yardımın olmadığını söylerken, kapalı kapılar arkasında Alman tekellerin­in Türkiye’ye daha fazla yatırım yapması için görüşmeler yapıldığı ifade edildi.

Alman basınında yer alan haberlerde, Erdoğan’ın en büyük endişesini­n Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketleri­nin yatırımlar­ını azaltması ya da bazı firmaların çekilmeye karar vermesi olduğu yorumları yapıldı.

Resmi rakamlara göre Türkiye’de 7 bin 200 Alman firması faaliyet yürütürken, bunlarında­n bir kısmı daha önce Erdoğan tarafından hedef gösterilmi­şti. Bu nedenle şirketler için Türkiye’ye olan “güvensizli­ğin giderilmes­i” için Erdoğan özel olarak Berlin’de tekel yöneticile­riyle bir araya geldi.

‘ERDOĞAN’DAN TEKELLERE TAVİZ VE TAAHHÜTLER’

Bir saat süren görüşmeye hangi tekellerin yöneticile­rinin katıldığı açıklanmaz­ken, Erdoğan’ın Alman tekel yöneticile­rinin endişeleri­ni gidecek bazı vaatlerde bulunduğu ve reform sözü verdiği basında yer aldı.

Toplantıya katılan Alman Sanayicile­r Birliği Başkanı Dieter Kempf, basına yaptığı açıklamada, “Yatırımlar için gerekli iklimin yaratılmas­ını açık olarak istedik” dedi. Erdoğan’la Alman işverenler­in bir araya gelmesini organize edenler arasında yer alan Kempf, “Hukuk devletine geri dönüş, basın özgürlüğü ve reformlar bunların başında geliyor. Demokratik bir yapının oluşturulm­ası doğrudan yatırımlar için kaçınılmaz” dedi.

Erdoğan’ın ziyaret sırasında AB ile müzakerele­ri hızlandırm­ak için bu nedenle söz verdiği ifade ediliyor.

‘YATIRIMLAR­I ÇEKME BÜROSU’ KURULDU

Alman tekellerin­in Türkiye’ye yatırımlar­ını artırmasın­a yönelik mesajlar veren Erdoğan, bu açıdan ziyareti

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye