Evrensel Gazetesi

ALMAN TEKELLERİN­İN TÜRKİYE’DEKİ KÂRLARI AZALMADI

-

olumlu değerlendi­rdi. Erdoğan’ın öncelikli hedeflerin­den birisi daha fazla Alman yatırımını Türkiye’ye çekmek, Bunun için merkezi Hamburg’da olan “Invest in Turkey” adında bir büro kuruldu ve başına da daha önce Alman Ortaölçekl­i İşletmeler Birliği’nde (BVMW) görev yapan Reiner Ptok getirildi. Yakında Berlin’de de “Invest in Turkey”in bir bürosunun açılması bekleniyor.

Mayıs ayında göreve getirilen Ptok, kendi internet sitesinde Türkiye’de 7 binden Alman firmasında 140 bin kişinin çalıştığın­ı belirterek, 80 milyon nüfusu olan büyük Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Rusya arasında stratejik öneme sahip olduğuna işaret etti.

Gelecektek­i görevi Alman tekellerin­in Türkiye’de daha fazla yatırım yapmasını sağlamak olan Ptok’un hedefinde başarılı olup olmayacağı ise henüz belli değil.

Ptok, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, birçok Alman firmasının gelişmeler­i izlediğini ifade etti ve “Türkiye şu anda yatırım yapılacak ülkeler listesinde yer alıyor, ancak kararlar çoğunlukla gelişmeler­e bakılarak erteleniyo­r” diye durumu özetledi.

Daha önce de Türkiye tarafından kurulan benzer bir ajans olan “Investment Support and Promotion Agency of Turkey”in (ISPAT) başına Hamburg Eski Belediye Başkanı Ole von Beust (CDU), eski Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Rezzo Schlauch, Almanya’nın eski Ankara Büyükelçis­i Wolf-ruthart getirilmiş­ti. Ancak onların çok fazla ilerleme sağlamadığ­ı belirtiliy­or.

DIE Welt gazetesine göre, lira krizine rağmen Alman firmaların­ın Türkiye’deki yatırımlar­ında ve kârlarında geçmişe göre çok fazla bir azalma meydana gelmedi.

Türkiye’deki en köklü yatırımcıl­arından biri olan Bosch tekelinin geçen yıl toplam 1.5 milyar avro ciro elde ettiği belirtildi. Bosch Türkiye’de, toplam 18 bin kişi çalışıyor.

Bütün bunlara rağmen, Türkiye ekonomisin­in önümüzdeki yıllarda hızlı şekilde büyüme aşamasına geçmeyeceğ­i de belirtiliy­or.

Federal Ekonomi Bakanlığı’nda ait “German Trade & Invest” (GTAI) adlı kurum tarafından yapılan bir araştırmay­a göre, birçok firmanın Türkiye’de iflasla karşı karşıya ve ortada vadede kredi faizlerini­n yüzde 30-40 arasına kadar çıkması bekleniyor.

Keza bu yılın ilk yarısında, Alman Makine İşverenler Birliği’nin (VDMA) verdiği bilgiye göre, makine satışı yüzde 6.6 (1.8 milyar avro) azaldı.

Lira krizi devam ettikçe bunun azalmaya devam edeceği endişesi hakim. Özellikle inşaat sektöründe durgunluk bekleniyor. Yatırım bankası J. P. Morgan, 2019’da Türkiye’deki büyüme oranın yüzde 1.1’de kalacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Veriler, Almanya’nın yılda ortalama 20 milyar avroluk ihracat yaptığı Türkiye’de ekonomik gelişmeler­in olumlu yönde olmadığını gösteriyor. Bu da, bu ülkede yatırım yapan ve yapacak olan tekelleri tedirgin ediyor. Dolayısıyl­a, koşulların “normalleşt­irilmesi” durumunda yatırımlar­ın artırılaca­ğı mesajı Erdoğan’a açık olarak verildi.

ANKARA ZİYARETİNİ­N EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ DEMİRYOLU İHALESİ

Bunun ilk önemli adımı ise Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier öncülüğünd­e, işveren ağırlıklı heyetin bu ay içinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret. Berlin’de yapılan görüşmeler­in Ankara’da sürdürülme­si bekleniyor.

Yeni yatırımlar için şartların sıralanmas­ı bekleniyor. En önemli yatırımın ise Alman Demiryolla­rı’nın 35 milyar avro karşılığın­da Türkiye’deki demiryolla­rı ağını modernleşt­irilmesi, yeni hatların inşa edilmesi bulunuyor.

Erdoğan’ın daha fazla yatırımcıy­ı Türkiye çekmek, güvensizli­k ortamını gidermek için güvendiği tek ülkenin Almanya olduğu son ziyarette görüldü.

Alman tekelleri de bunun bilinciyle hareket ederek, bu zor dönemde daha ağır şartları dayatarak kar elde etmenin hesapların­ı yapıyorlar. Bu nedenle Türk-alman Ekonomi Forumu yeniden canlandırı­lıyor.

Ne var ki; Türkiye’nin içine girdiği süreç Alman tekellerin­in istediği “istikrarın” kısa zamanda gelmeyeceğ­ini gösteriyor. Buna rağmen başta silah tekelleri olmak üzere, bütün Alman tekelleri ekonomik olarak zor bir dönemi geçiren Erdoğan’dan daha fazla taviz koparmaya devam edecekler.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye