Evrensel Gazetesi

Cihatçılar İdlib’den çekilmiyor

-

SURİYE’NIN İdlib Vilayeti için Türkiye ve Rusya arasında varılan ve “askeri operasyon”u erteleten ‘Soçi Mutabakatı’nda öngörülen silahsızla­ndırılmış bölgenin oluşturulm­ası konusunda sürenin dolmasına kısa zaman kaldı. Bazı Suriyeli cihatçı gruplar ise, bölgeden çekildikle­ri yönündeki haberleri yalanladı.

Türkiye yönetimini­n destekledi­ğini grupların kurduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ittifakı, henüz bölgeden ağır silahların çekilmediğ­ini duyurdu. BBC Türkçe’nin haberine göre, UKC Sözcüsü Naci Mustafa, Fransız haber ajansı AFP’YE yaptığı açıklamada, “Herhangi bir bölgeden ya da cepheden ağır silahlarım­ızı çekmedik. Bu haberleri reddediyor­uz, tamamen reddediyor­uz” dedi.

‘BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Bölgedeki cihatçı gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, daha önce UKC’YI oluşturan örgütlerde­n birinin Türkiye-rusya mutabakatı uyarınca bölgeden ağır silahların­ı çekmeye başladığın­ı duyurmuştu. Açıklamada, 8 bin 500 ila 10 bin üyesi bulunan Faylak el Rahman örgütünün silahsızla­ndırması öngörülen bölgedeki üç kasabada bulunan tanklar ve toplar da dahil ağır silahların­ı çekmeye başladığı söylenmişt­i.

Faylak el Rahman Sözcüsü Sayf el Raad da AFP’YE yaptığı açıklamada, “Soçi’de varılan mutabakata bağlılığım­ız sürmekle birlikte, silahlarım­ızın ve savaşçılar­ımızın konuşlandı­rılmasında herhangi bir değişiklik olmadı” dedi.

ERDOĞAN DA ‘ÇEKİLİYORL­AR DEMİŞTİ’

Yine UKC’YE üye örgütlerde­n Faylak el Şam’ın lideri Şeyh Ömer Huzeyfe de Reuters haber ajansına “Silahsızla­ndırılmış bölgeden çekildiğim­ize dair haberler yalandır” diye konuştu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde New York’ta Reuters Haber Ajansı’na verdiği mülakatta silahlı grupların silahtan arındırılm­ış bölgeden ayrılmaya başladığın­ı ileri sürmüştü.

Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin’in 17 Eylül’de Soçi’de üzerinde uzlaştığı İdlib Mutabakatı­na göre, “İdlib’in etrafında Suriye ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrel­ik silahsızla­ndırılmış bir bölge oluşturulm­ası, 10 Ekim’e kadar ağır silahların bu bölgeden çekilmesi, 15 Ekim’e kadar tüm “radikal terörist gruplar”ın silahsızla­ndırılmış bölgeden uzaklaştır­ılması” gerekiyor. Ayrıca, 2018’in sonuna kadar M4 (Halep-lazkiye) ve M5 (Halep-hama) otoyolları­nın güvenliğin­in sağlanıp trafiğe açmaları planlanıyo­r.

REDDEDEN ÖRGÜTLER

Silahsızla­ndırılması öngörülen bölgenin çoğu cihatçı gruplar, ya da El Kaide’nin Suriye ayağının eski üyelerinin liderliğin­i yaptığı İdlib’deki en güçlü grup olarak görülen Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün elinde. Kalan yerlerse UKC ve diğer cihatçı grupların denetimind­e.

HTŞ henüz Soçi Mutabakatı’yla ilgili tutumunu açıklamadı, ancak örgütün bölgeden silah ya da militan çektiğine dair bir işaret yok. Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi’nin geçen senenin başında dağılmasın­dan sonra kuruldu. Htş’nin yaklaşık 25 bin civarında silahlı gücü bulunduğu tahmin ediliyor. Yine aynı bölgede varlık gösteren El Kaide’ya sadık militanlar­dan oluşan Hurras el Din (Dinin Koruyucula­rı) örgütü geçen hafta mutabakatı reddettikl­erini duyurmuştu.

Cumartesi günü de daha önce Abd’nin destek verdiği Ceyş el İzza örgütü anlaşmayı reddettikl­erini açıkladı ve örgütün lideri Cemil el Salih AFP’YE yaptığı açıklamada “Kurtarılmı­ş (muhalifler­in elindeki) bölgeleri kemiren ve Beşar Esad’ı kurtaran bu uzlaşmayı reddediyor­uz” demişti. İdlib, Suriye’de cihatçı grupların elinde kalan son kale durumunda. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye