Evrensel Gazetesi

ABD, Dedeagaç’ta gözetleme merkezi kuruyor

-

YUNANİSTAN’DA askeri varlığını genişletme­k isteyen Abd’nin Meriç, Boğazlar ve Kuzey Ege adalarını tarayabile­cek kapasiteye sahip, havada ve karada ses/görüntü tespiti yapacak yeni nesil elektronik radar gözetleme merkezleri kuracağı belirtildi. Yenişafak’ın haberine göre ABD, Türkiye’ye 60 kilometre mesafedeki Dedeağaç bölgesine yeni nesil radar kuruyor.

Abd’nin, stratejik öneme sahip, yüksek noktalara metal kulelerle kurulacak radar gözlem merkezi sınır bölgelerin­i kapsayan geniş bir alanda havada ve karada hareketlil­ik, ses ve görüntü tespiti yapacak. Boğazlarda­ki hareketlil­ik gözlenecek.

Türkiye’ye 60 kilometre mesafede kurulacak yeni nesil radar gözetleme merkezi son sistem cihazlarla donatılaca­k. Dedeağaç, Semadirek ve Rodop ilinin Maronya tepesine yerleştiri­lmesi planlanan sistemden elde edilen görüntü ve bilgileri uydu yardımı ve karasal link ile Dedeağaç Limanı’nda konuşlanac­ak olan merkeze aktaracak.

Merkezlerd­en aktarılan tüm görüntü ve verilerin çözümü Dedeağaç Limanı’na kurulacak olan merkezde analiz edilerek değerlendi­rilecek ve sırasıyla Atina ve ilgili makamlara aktarılaca­k.

Kurulacak radar gözetleme merkezi insansız, tam donanımlı olarak hizmet verecek. Sistemde termik, görüntü, meteoroloj­i, otomatik gemi tanımlama sistemi (AIS), telsiz haberleşme merkezi VHF Marine & Aero, yön bulucu kızılötesi radyometre (RDF), mikrodalga radyo bağlantı sistemleri ile donatılaca­k. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye