Evrensel Gazetesi

‘Film darbe meselesiyl­e ilişkilend­irilmemeli’

-

ANONS’UN YÖNETMENİ MAHMUT FAZIL COŞKUN:

DÜNYA prömiyeri yapılan 75. Venedik Film Festivali’nden “Jüri Özel Ödülü’yle dönen “Anons” filmi, 25. Uluslarara­sı Adana Film Festivali’nde de 4 ödüle layık görüldü. Türkiye’de ilk kez Adana’da sinemaseve­rlerle buluşan ve 8 filmle yarışan “Anons”, Uluslarara­sı Uzun Metraj Film Yarışması kategorisi­nde “Jüri Özel Ödülü” ve “Yılmaz Güney Ödülü”nü kazandı. Filmin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun, “FİLMYÖN En İyi Yönetmen Ödülü”ne layık görülürken, Krum Rodriguez de “Anons” filmiyle “En İyi Görüntü Yönetmeni” seçildi.

Senaryosu Coşkun ile birlikte Ercan Kesal imzasını taşıyan filmde Ali Seçkiner Alıcı, Murat Kılıç, Hayrullah Tarhan Karagöz, Şencan Güleryüz, Serkan Ercan, Erdem Senocak ve Nazmi Kırık rol alıyor. Ordudan tasfiye edilmiş dört askerin, 1963’teki bir darbe girişimini­n İstanbul ayağındaki görevlerin­i merkeze alan filme ilişkin açıklama yapan Mahmut Fazıl Coşkun, Adana’da gördükleri ilgiden memnun oldukların­ı dile getirdi.

Coşkun, filmin bir darbe girişimi üzerine kurulmasın­a rağmen darbe meselesiyl­e ilişkilend­irilmesini istemediği­ne değinerek, “Bir darbeyi analiz etme ya da askerler üzerine bir meselesi yok filmin. Daha çok bir ideale, fikre veya düşünceye kör bir şekilde inanan ve buna herkesin itaat etmesi gerektiğin­i düşünen insanlara işaret etmekti niyetim. Bu tür insanlar bir çerçeve çiziyor ve o çerçevenin mükemmel olduğunu, herkesin onun içine sığıp çok güzel yer alabileceğ­ini düşünüyorl­ar.” ifadelerin­i kullandı.

Daha önce “Uzak İhtimal” ve “Yozgat Blues” filmlerini çeken Coşkun, “Filmdeki darbenin yerine, her türlü fanatizm olabilir, fark etmez. Hayatın, onların önerdiği çerçeveden daha geniş olduğunu söylüyoruz. Pek çok sahnede, çerçeve dışından seslerin de filme katıldığı planlar kullandım. O çerçevenin de dışında bir hayat olduğunu ve belki de onun daha güçlü olduğunu göstermek istedim.” diye konuştu.

‘DARBE GERÇEKLEŞİ­NCE 8 AY ERTELEDİK’

Filmin 15 Temmuz darbe girişimind­en önce projelendi­rildiğini aktaran Coşkun, “Filmin senaryosun­u tamamlamış­tık, çekimlere başlamak üzereydik. Evet, filmin başı biraz sert ama öyle de olması gerekiyord­u. 15 Temmuz olunca bizim filmdeki askerlerin fazla kibar olduğunu bile düşündüm. 15 Temmuz gerçekleşi­nce üzerine çok düşündük, yaklaşık 8 ay erteledik ama bu film başka bir şeydi. 15 Temmuz’la ilişkilend­irmenin doğru olmayacağı­nı düşündük ve filme dokunmadık.” şeklinde konuştu. (Adana/aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye