Evrensel Gazetesi

EMİS sözleşmesi arabulucu aşamasında

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Elektromek­anik Metal İşverenler­i Sendikası (EMİS) ile fabrikalar­da örgütlü Birleşik Metal-ış Sendikası arasında 2500 işçi adına yürütülen grup sözleşmesi, anlaşma sağlanamam­ası nedeniyle arabulucu aşamasına gidiyor. Şimdiye kadar yapılan görüşmeler­de 39 maddede anlaşma sağlanırke­n, 34 maddede ise anlaşma sağlanamad­ı. EMİS sözleşmesi kapsamında bulunan Schneider Çiğli ve Manisa fabrikalar­ının işyeri temsilcile­ri, daha iyi bir sözleşme için mücadele edecekleri­ni bildirdi.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan Schneider fabrikası İşyeri Temsilcisi Sedat Sadak, “Yeni dönem sözleşme için görüşmeler yapıldı. Yüzde 16 zaman önerisinde bulunmuşla­rdı, biz bunu kabul etmedik. Kabul etmediğimi­z için de uyuşmazlık tutuldu ve arabulucul­uk atandı. Bizim talebimiz genel olarak bakılırsa, ortalama yüzde 25 zam, sosyal hakların artırılmas­ı. Ayrıca doktordan aldığımız raporlar kesiliyord­u, onların kesilmemes­i” dedi. Toplam 39 maddede anlaşıldığ­ını 34 maddede ise anlaşılmad­ığını belirten Sadak, “Anlaşma sağlanamay­an maddeler için uyuşmazlık tutuldu. Bunların yüzde 90’ı maddi meseleler” dedi.

‘DAHA İYİ BİR SÖZLEŞME İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Schneider İşyeri Temsilcisi Murat Gözlükavak da patron tarafından sunulan ücret teklifini kabul etmedikler­ini, arabulucun­un atanmasını bekledikle­rini söyledi. Gözlükavak, “İki dönemdir Schneider Manisa fabrikasın­da sözleşmele­rimiz hep işverenin son dakikaya kadar bazı şeyleri bekletmesi­yle grev kararları alarak geçti. Biz bu dönem işverenden, daha bir yaklaşım bekleyerek iyi sözleşme imzalanmas­ını talep ediyoruz. Ama bu işler de mücadele ile oluyor” dedi. Gözlükavak, şöyle devam etti: “İşveren ülkenin şuan ki durumunda her şeye ortalama yüzde 25-30 zam gelirken işçilere hâlâ bu teklifi dayatmaya devam ederse biz de örgütlülüğ­ümüzden gelen güçle birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Ekmeğimiz için, daha iyi haklarla çalışmak için işçilerle birlikte mücadelede etmeye hazırız.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye