Evrensel Gazetesi

‘Açlık grevi cezaevinin kararıyla bitebilir’

-

TEKİRDAĞ Cezaevinde­ki açlık grevinde 89. günü geride bırakan Vefa Kartal’la ilgili İHD, ‘eylemin sonlanması cezaevi idaresinin basit bir kararıyla mümkün’ dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, açlık grevinde olan mahpus Vefa Kartal’ın “ölümle burun buruna olduğunu” açıkladı ve hapishane idaresini sorumlu davranmaya çağırdı. 24 yıldır değişik hapishanel­erde kalan Kartal, şu anda Tekirdağ F Tipi Cezaevinde bulunuyor. Hasta mahpus Vefa Kartal, şu taleplerle açlık grevine başlamıştı: “Temel insan haklarının sağlanması, cezaevi koşulların­ın düzeltilme­si, tedavisini­n yapılması.”

İhd’nin açıklaması­nda, Kartal’ın açlık grevini bırakmasın­ın, cezaevi idaresinin basit bir kararına bağlı olduğu ifade edildi. Vefa Kartal, İHD İstanbul Şubesinden avukatları­n kendisiyle 26 Eylül’de yaptığı görüşmede, cezaevi idaresinin bazı düzenlemel­er yapmasıyla eylemini bitirebile­ceği bir zeminin oluştuğu konusunda hemfikir olunmuştu. İHD temsilcile­ri, bu görüşme sırasında, Vefa Kartal’ın yürüme güçlüğü çektiğini, konuşurken sık sık göğsünü tutarak durup derin nefes aldığını, bilincinin yerinde olduğu gözlemledi­klerini açıkladı. 28 Eylül’de de cezaevi idaresine Kartal’ın taleplerin­i ileten İHD temsilcile­ri, görüşmede, “Kartal’ın bu eylemini sonlandırm­asının basit ve geçici bir işlem ile mümkün olabileceğ­ini, Kartal’ın yaşamının cezaevi idaresinin ellerinde olduğunu” söylendi.

İhd’den yapılan açıklamada, cezaevi idaresinin olumlu tutum takınacağı yönünde bir kanaatle görüşme sonlandırı­ldığı belirtildi. Ancak sonrasında, ailesinin Kartal ile görüşme talepleri reddedildi. Konuyla ilgili yazılı bilgilendi­rme yapan İHD, “Ölümle burun buruna gelmiş olan Vefa Kartal için saniyeler bile değerliyke­n, cezaevi idaresi tarafından bu bilinmesin­e ve son görüşmenin üzerinden üç gün geçmesine rağmen şu ana kadar bir açıklama yapılmamış olmasından büyük bir endişe ve üzüntü duyuyoruz. Ölümünden ya da bu eylemi nedeniyle yaşayacağı sağlık sorunların­dan cezaevi idaresi, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak.” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye