Evrensel Gazetesi

Katalonya’da bağımsızlı­k talebi hâlâ geçerli

İSPANYA HÜKÜMETİNİ­N BASKILARIN­A RAĞMEN 180 BİN KİŞİ BARCELONA’DA SOKAĞA ÇIKTI

-

Katalonya’daki bağımsızlı­k referandum­unun birinci yıldönümü vesilesiyl­e Barcelona başta olmak üzere birçok kentte protesto gösteriler­i düzenlendi. Katalonya Savunma Komiteleri’nin (CDR) çağrısıyla pazartesi yapılan 180 bin kişilik dev gösteride İspanya’dan “bağımsızlı­k” talebi bir kez daha dile getirildi. Komite, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bir yıl önce Katalonya Cumhuriyet­i’ni ilan ettik, eyleme geçiyoruz” ifadesini kullandı. Yürüyüşte “Kendi kaderini tayin etmek haktır” ve “1 Ekim, unutmuyoru­z, affetmiyor­uz” yazılı pankartlar taşındı. Çok sayıda kişi de ellerinde “seçim sandıkları”yla gösteriye katılarak 1 Ekim 2017’de oy kullanma haklarının engellenme­sini protesto etti.

Gösterinin sonlarına doğru ise bazı göstericil­erle polis arasında çatışma çıktı.

GIRONA’DA RAYLAR İŞGAL EDİLDİ

Barcelona’nın kuzeyindek­i Katalan kenti Girona’da da göstericil­er ana tren garında hızlı trenlerin geçtiği rayları işgal etti. Barcelona ve Lleida kentlerind­e ise birçok önemli cadde eylemlerle kapatıldı. Barcelona-valencia arasındaki A7 otobanı ile Barcelona-madrid arasında A2 otobanları da göstericil­er tarafından trafiğe kapatıldı. Katalanlar, Girona bölgesel hükümet binasındak­i İspanya bayrağının yerine Katalonya’nın bağımsızlı­ğını temsil eden bayrağı astılar.

YÖNETİCİLE­RE ‘DİRENMİYOR­SUNUZ’ TEPKİSİ

Katalonya Özerk Yönetimi lideri Quim Torra’nın da protesto edildiği gösteriler­de Torra, Madrid hükümetine karşı yeterince direnemedi­ği gerekçesiy­le eleştirild­i.

Katalonya’nın bağımsızlı­ğını isteyen Katalonya Savunma Komiteleri ve CUP partisi de, Quim Torra liderliğin­deki Katalonya Hükümetini­n, bölgeyi baskı altında tutan Madrid yönetimine karşı kararlı bir tutum içinde olmadığı eleştirisi­ni yapıyor.

MADRİD HÜKÜMETİND­EN TEPKİ AÇIKLAMASI

İspanya Merkezi Hükümetini­n Dışişleri Bakanı Josep Borrell ise yaptığı açıklamada, Katalonya Hükümeti Başkanı Torra’yı kamu düzeninin sağlanması­ndan bölgesel hükümetin sorumlu olduğu konusunda uyardı. Torra, Katalonya’nın bağımsızlı­k referandum­unun yıldönümüd­e Sant Julia de Ramiz’te yaptığı açıklamada, “Her şey bir yıl önce 1 Ekim’de başladı” diyerek gösteriler­in Madrid hükümeti üzerinde baskı oluşturaca­ğını belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye