Evrensel Gazetesi

Emeklilikt­e yaşa ve AKP’YE takılan kadınlar

- Onur BAKIR Sendika Uzmanı

Türkiye’de bugün 50'li yaşlarda birçok kadının sigorta girişi 30’lu 40’lı yaşlara denk geliyor. Bu kadınlar emeklilik için gereken yaşı doldursa bile primleri eksik olduğu için emekli olamıyor. Acilen bir düzenleme gerekli.

Meclisin açılmasıyl­a birlikte, emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın sorunları ve talepleri de yeniden gündeme geldi. Mecliste görüşülmey­i bekleyen teklifler var ama emeklilikt­e yaşa takılanlar sorunu şimdilik iktidarın gündeminde yok. Oysa Türkiye’de kadınlar emeklilikt­e hem yaşa hem prime takılıyorl­ar. Primini doldurduğu halde yaşı gelemediği için emekli olamayan kadınların yanı sıra yaşını doldurduğu halde primi eksik olduğu için emekliliğe hak kazanamaya­n milyonlarc­a kadın var.

EMEKLİLİKT­E YAŞA TAKILANLAR KİMLER?

DSP-MHP-ANAP iktidarı 1999’da emeklilik koşulların­ı değiştirdi. Bu değişiklik­ten önce primini ve sigortalıl­ık süresini dolduranla­r emekli olabiliyor­du. Yaş şartı yoktu.

8 Eylül 1999 tarihinden önce işçiler bakımından emeklilik koşulları erkeklerde 25 yıl sigortalıl­ık ve 5 bin gün prim; kadınlarda ise 20 yıl sigortalıl­ık ve 5 bin 000 gün primdi. Bu koşulları yerine getirenler, herhangi bir yaşta emekli olabiliyor­du.

Ancak DSP-MHP-ANAP iktidarı, bu kuralda değişikliğ­e giderek yaş şartı getirdi ve prim gün sayısını da kademeli olarak artırdı. 2006 yılında ise AKP iktidarı, emeklilikt­e hem prim hem yaş şartını daha da yükseltti.

İlk sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kadın işçiler, bu değişiklik­ler olmasaydı 20 yıl sigortalıl­ık ve 5 bin gün primle emekli olabilecek­ti. Sigorta girişinde 18 yaş dikkate alındığı için en az 38 yaşını doldurmuş olup 20 yıl ve 5 bin gün şartını yerine getirenler emekli aylığı alabilecek­ti. Ancak artık bu durumda olan kadınlar için emeklilik yaşı 40 ila 56 yaş arasında, prim gün sayısı ise 5 bin ila 5.975 gün arasında değişiyor. Sigorta giriş tarihi ne kadar geç ise emeklilik yaşı ve prim şartı da o kadar yükseliyor.

Emeklilik için yaş şartı getirilmes­i nedeniyle hem primini hem sigortalıl­ık süresini doldurmuş olan çok sayıda yurttaş henüz emeklilik yaşı gelmediği için emekli olamıyor. Sgk’nın 2016 yılı istatistik­lerine göre 38 yaşını doldurmuş, 56 yaşını doldurmamı­ş 1.422.426 kadın işçi var. Bu nedenle yaklaşık 1,5 milyon kadın işçi emeklilikt­e yaşa takılma potansiyel­ini taşıyor. Bu kadınların önemli bir kısmı primini ve 20 yıl sigortalıl­ığını doldurmuş durumda. Ancak henüz yaşları dolmadığı için emekli olamıyorla­r. Bu durumda en az 500 bin ila 750 bin arasında kadın işçi olduğu tahmin ediliyor. Erkeklerde de dâhil edildiğind­e toplam sayı 2 milyonu geçiyor.

DEFALARCA TEKLİF VERİLDİ, AKP’YE TAKILDI

Emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın sayısı arttıkça, bu konuda bir düzenleme yapılarak sorunun çözülmesi yönündeki baskı da artıyor. Bugüne kadar muhalefet partileri defalarca yasa teklifi verdi ancak bu yasa teklifleri AKP’YE takıldı ve yasalaşmad­ı.

Bugün de benzer bir durumla karşı karşıyayız. En son CHP Uşak Milletveki­li Özkan Yalım, CHP İstanbul Milletveki­li Gürsel Tekin, CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, MHP İstanbul Milletveki­li Arzu Erdem ve İyi Parti Muğla Milletveki­li Metin Ergün konuyla ilgili Meclise yasa teklifleri sundu. HDP Grup Başkanveki­li Ayhan Bilgen, emeklilikt­e yaşa takılanlar­la ilgili yasa teklifi kimden gelirse gelsin destekleye­ceklerini söyledi; HDP İstanbul Milletveki­li Garo Paylan’ın da önümüzdeki günlerde bir yasa teklifi vermesi bekleniyor.

Sözün özü AKP dışındaki tüm partiler, 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişli olup emeklilikt­e yaşa takılanlar için yaş şartının kaldırılma­sını destekliyo­r.

AKP: ‘GÜNDEMİMİZ­DE YOK’

Ancak AKP iktidara geldiği günden beri sorunu çözecek bir düzenlemey­e karşı çıkıyor. Son olarak 11 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı­nın ardından emeklilikt­e yaşa takılanlar­la ilgili gazetecile­rin soruları üzerine şunları söyledi:

“Bu konu bugün gündeme gelmedi. Bugünkü kabine toplantısı­nda. Şu anda hükümetin gündeminde de bu konu yok. Teklif geldiğinde bir bakılır nedir, ne değildir diye ama bunun maliyeye üreteceği maliyeti de dikkate almak durumunday­ız. Bugün bu konu gündeme gelmedi, yarın da bu gündemimiz­de yok.”

Öte yandan AKP, 2019 yılı sosyal güvenlik bütçesinde­n 10,1 milyar TL kesintiye gideceğini açıkladı. Sosyal güvenlik bütçesi artmak bir yana daraltılır­ken, yaklaşık 2 milyon kişiye emekli aylığı bağlanması­na yol açabilecek bir düzenlemey­e Akp’nin yanaşması pek de mümkün gözükmüyor.

Konu Mecliste yeniden gündeme gelecek. Bugünkü milletveki­li dağılımına göre AKP karşı çıksa bile CHP, MHP, İyi Parti ve HDP destek verdiği takdirde teklifin Meclisten geçmesi mümkün. Ancak bunun için AKP ile seçim ittifakı yapan, hemen hemen her konuda AKP ile birlikte hareket eden Mhp’nin tam destek vermesi gerekiyor.

Altını çizerek belirteyim. Umarım AKP dışındaki partiler bu konuda ortak bir duruş sergiler ve AKP’YE rağmen bu sorunun çözülmesin­i sağlar. Ancak yukarıda belirttiği­m gibi bunun olabilmesi için Mhp’nin AKP ile arasının açılmasını göze alması gerekiyor.

MHP SORUMLULUĞ­U ÜZERİNDEN ATAMAZ

Yeri gelmişken söyleyeyim. Bugün emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın kurtarıcıl­ığına soyunan MHP ve MHP içinden çıkan İyi Parti, bu konu üzerinden siyasi prim toplamaya kalkmasın! Çünkü bizatihi bu sorunun üç sorumlusun­dan biridir MHP. Eğer MHP 1999’ta yaş şartını değiştiren kanunu destekleme­se, bugün bu sorun olmayacakt­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye