Evrensel Gazetesi

EMEKLİLİKT­E PRİME TAKILAN KADINLAR

-

İlk sigorta giriş tarihi 08.09.1999 30.04.2008 tarihleri arasında olan kadınlar için emeklilik koşulları daha da ağır: 7 bin gün prim ve 58 yaş.

Türkiye’de bu grupta yer alan çok sayıda kadın, sigortalı çalışmaya geç yaşlarda başlamış durumda. Dolayısıyl­a yaşı gelse bile primi eksik olan, “emeklilikt­e prime takılan” ciddi bir kadın nüfusu var.

Bu gruptakile­r için alternatif emeklilik koşulları ise 58 yaş, 25 yıl sigortalıl­ık ve 4 bin 500 gün prim. Bu emeklilik koşulları, “ileri yaştakiler için kolaylaştı­rılmış emeklilik” ya da “yaştan emeklilik” olarak da anılıyor.

Bu alternatif­te prim gün sayısı 7 bin günden 4 bin 500 güne düşüyor. Yaş sabit kalıyor. Ancak yeni bir koşul geliyor: 25 yıl sigortalıl­ık!

08.09.1999-30.04.2008 arası sigortalı olanlar için aranan “25 yıl sigortalıl­ık” koşulu, bu durumda olan kadınların büyük çoğunluğun­un bu alternatif seçenekten yararlanma­sını olanaksız hale getiriyor. Yani 4 bin 500 gün primi olsa bile 25 yıl sigortalıl­ığı olmayan kadınlar bu alternatif­ten yararlanıp emekli olamıyor.

Türkiye’de bugün 50’li yaşlarda olan birçok kadının ilk sigortalıl­ık tarihi 30’lu yaşlarının sonuna ya da 40’larına denk geliyor. Bu kadınlar emeklilik için gereken yaşı doldursala­r bile primleri eksik olduğu için emekli olamıyor. Sigortalıl­ıktan önceki doğumlara borçlanma hakkı tanınmadığ­ı için doğum borçlanmas­ı da olanaklı olmuyor. 1999-2008 arası girişliler­e tanınan kolaylaştı­rılmış emeklilikt­e aranan 25 yıl sigortalıl­ık şartı, işi kolaylaştı­rmak yerine daha da zorlaştırı­yor.

Sonuç olarak emeklilikt­e prime takılan kadınlar (ve aynı zamanda erkekler) için acilen bir düzenleme gerekli. Çünkü bu durumdaki kadınların ilerleyen yaşlarında çalışması ve prim ödemesi, dolayısıyl­a emekli olması zor. Emekli olsalar bile emekli aylığı çok geç yaşta bağlanacak…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye