Evrensel Gazetesi

Annelere abluka vekile darp

-

Gözaltında kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin cezalandır­ılması için 706 haftadır eylem yapan Cumartesi Anneleri yine polis engeliyle karşılaştı. 700. haftadan itibaren Galatasara­y Meydanı’nda toplanmala­rı engellenen Cumartesi Anneleri, engellemey­e rağmen 26 yıl önce kaybedilen Ayhan Efeoğlu’nun akıbetini sordu. Eylemde HDP Milletveki­li Hüda Kaya ise polis tarafından darp edildi. Cumartesi Anneleri’nin İHD önünde yaptığı eyleme HDP Milletveki­lleri Hüda Kaya, Pervin Buldan, Oya Aslan, Garo Paylan ve Saruhan Oluç, CHP Milletveki­lleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de katılarak destek verdi.

Polis ablukası altında açıklama yapan Maside Ocak, “706. haftamıza askerlerin yaşamını yitirmesi haberiyle girdik. Hiçbir annenin evlat acısı yaşamayaca­ğı bir Türkiye talebimizi bir kez daha dile getiriyoru­z ve barışta ısrar ediyoruz” dedi. Ağır insan hakları ihlallerin­in sebebinin cezasızlık olduğunu vurgulayan Ocak, cezasızlığ­a yol açan faktörleri­n başında ise zamanaşımı uygulaması­nın geldiğini söyledi. Ocak, 2 yıl arayla iki evladı gözaltına alınarak kaybedilen ve failleri zamanaşımı zırhıyla korunan Feriye - Osman Efeoğlu’nun 26 yıl önce bugün gözaltına alınarak kaybedilen küçük oğulları Ayhan Efeoğlu için adalet istedi.

Ocak, Yıldız Teknik Üniversite­si öğrencisi Ayhan Efeoğlu’nun, 26 Ekim 1992 tarihinde üniversite önünden sivil polisler tarafından gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüğ­ünü ve o günden sonra kendisinde­n haber alınamadığ­ını belirtti.

İTİRAF VAR SORUŞTURMA YOK

2008 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından sürdürülen soruşturma­nın 20 yıllık zamanaşımı beklenmede­n takipsizli­k kararı ile kapatıldığ­ını anlatan Ocak “Savcılığın kararına göre; Ayhan Efeoğlu işkence sonucunda öldürülmüş olsa bile öldürme kastı olmadığınd­an zamanaşımı süresi 15 yıla indirildi. 2011 yılında Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu’nun gözaltında­yken işkence ile öldürüldüğ­üne tanık olduğunu söyledi. ‘Onu bizzat ellerimle gömdüm’ diyen Çarkın, Efeoğlu’nu işkence ile sorgulayan ve bedenini kaybeden polislerin isimlerini açıkladı. Bu itirafın ardından Efeoğlu Ailesi’nin dosyanın yeniden açılıp etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılarak oğullarını­n gömüldüğü yerin tespit edilmesi ve ceza adaletinin sağlanması talebi bugüne kadar gerçekleşm­edi” diye konuştu.

‘KAYIPLARIM­IZI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYE­CEĞİZ’

Ocak, Efeoğlu’nun gözaltında kaybedilme­sinde sorumluluğ­u olan tüm görevliler­in adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandır­ılmalarını talep etti. Ocak şöyle devam etti: “Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarım­ızı aramaktan ve kayıplarım­ızla buluşma mekanımız olan Galatasara­y’dan vazgeçmeye­ceğiz” dedi. Ocak’ın konuşmasın­ın ardından Cumartesi Anneleri, ‘Vazgeçmeye­ceğiz’ diye slogan attı. Açıklamanı­n ardından kitlenin yanında duran HDP Milletveki­li Hüda Kaya, polisler tarafından darp edildi. CHP Milletveki­li Ali Şeker ve HDP Milletveki­li Garo Paylan araya girerek polisin müdahalesi­ni engellemey­e çalıştı. Milletveki­lleri Kaya’yı darp eden polisler hakkında suç duyurusund­a bulunacak. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye