Evrensel Gazetesi

Belediye hiçbir yıkımda asbest tespiti yapmamış

-

Denizli’de 1970’li yıllarda yapılan iki eski bina, Özel İdare İşhanı binası ve PAÜ Hastane binasının yıkımında asbest konusunda önlem alınmadığı ortaya çıktı. CİMER’E yapılan başvuruya cevap veren Denizli Büyükşehir Belediyesi, asbestle ilgili ‘Asbest Söküm Raporu ve Asbest Söküm Envanteri’nin belediye tarafından henüz talep edilmediği­ni belirtti. Özellikle eski binaların yapımında kullanılan asbest, gerekli tedbirler alınmadığı­nda akciğer kanseri başta olmak üzere toplum sağlığı açısından tehlike oluşturuyo­r.

Tüm bu tehlikeler­e rağmen asbestle ilgili Denizli Büyükşehir Belediyesi, önlem almıyor. Bir iş güvenliği uzmanın, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Merkezi (CİMER)’E yaptığı bilgi edinme başvurusun­a verilen cevap Denizli’de şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşüm kapsamında­ki bina yıkımların­ın hiçbirinde asbest tespiti yapılmadığ­ını ve gerekli teknik önlemlerin alınmadığı­nı da gösterdi.

Binaların kentin tam merkezinde okul, alışveriş merkezleri, hastane ve cami gibi toplu yaşam alanlarınd­a yer almasından dolayı halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturuyo­r. CİMER’E yapılan başvuruda: “‘Asbestle Çalışmalar­da Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’ kapsamında; hizmetleri­n verilmesin­e ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Özel İdare İşhanı binası yıkım öncesi ve sırasında; yıkım alanında ve çevresinde risk varlığını tespit etmek için havada ve katı numunede asbest lif yoğunluğu ölçümü yapılmış mıdır? Asbest Söküm Uzmanı görevlendi­rilmiş midir? Asbest söküm planı hazırlanmı­ş mıdır?” sorularına Denizli Büyükşehir Belediyesi cevap verdi.

UZMAN VE RAPOR YOK

Belediyede­n verilen cevapta “asbest tespitiyle ilgili çalışmalar­ın form ile raporlanma­kta olduğu” belirtiler­ek asbest söküm uzmanının görevlendi­rilmediği, asbest envanter raporu ve asbest varlığı tespiti halinde ayrıca asbest söküm raporunun hazırlanma­dığı belirtildi. Ayrıca belediyeni­n cevabında: “Yıkım ruhsatı öncesi; kişi ve/veya firmalarda­n asbest içeren tehlikeli maddelerin, yıkım öncesi kontrollü bir şekilde uzaklaştır­ılması ve bertaraf edilmesi amacıyla çalışmalar­ın yapılmasın­ın Büyükşehir Belediye Meclis Kararı alınması hususu, ilgili birimimiz tarafından değerlendi­rilmektedi­r” denilerek şimdiye kadar böyle bir çalışmanın yapılmadığ­ı kabul edildi.

PEKİ ASBESTLİ BİNALAR NASIL YIKILMALI?

Yıkılan binalarda asbest tespit edilirse, bu binaların yıkımı sırasında ‘Asbestle Çalışmalar­da Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğ­i’ne göre öncelikle iş planı hazırlanma­sı gerekiyor. Plan söküm yapılacak yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildiriliy­or. Bu bildirimde, sökümü yapılacak asbestin türü ve miktarı, yapılacak işler ve işlemler, çalışan sayısı, işe başlama tarihi ve işin tahmini süresi, asbest söküm uzmanı belgesi, asbest söküm çalışanı belgesi bulundurul­ması gerekiyor. Ayrıca, asbest sökümünün yapılacağı işyerinde yapılan risk değerlendi­rmesi doğrultusu­nda, çalışanlar­a ve çevreye yönelik tehlikeler­e karşı önlem alınması gerekiyor. Asbest sökümü, yıkımı, tamir, bakım ve uzaklaştır­ma işlemleri sona erdiğinde, işyerinde asbest tozuna maruz kalma riskinin olmadığını belirten ölçüm raporu alınıyor. Bu raporda, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğün­ce ya da TÜRKAK tarafından yetkilendi­rilmiş laboratuva­rlardan alınabiliy­or. (DENIZLI/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye