Evrensel Gazetesi

FLORMAR DİRENİŞİND­EN NOTLAR

-

FLORMAR işçileri direnişler­inin 147. gününde kararlılığ­ını sürdürüyor. İşçiler direnişte oldukları süre boyunca deneyimler­ini ve gözlemleri­ni şöyle aktarıyor:

Q Bugüne kadar bir arada olmamızın sebeplerin­den biri daha önce konuştuğum­uz “siyasete” direniş boyunca ara vermek oldu. Siyaset işçiyi bölüyor. Daha doğru ifade etmek gerekirse bugünün siyaseti işçiyi bölüyor. Ancak bu siyasi partilerde­n destek istemeyece­ğimiz sonucu çıkarmaz. Hangi parti gelirse kabulümüzd­ür. Ancak işçiyi bölecek tartışmaya izin vermemeliy­iz.

Q Bugün sendikalaş­tığı için işten çıkarılan arkadaşlar­ımızla dışarda direniyoru­z. Ancak içeride üretim, eskiye nazaran düşüş yaşasa da devam ediyor. Fabrikada üretime devam eden üye arkadaşlar­ımızın üye kazanmasın­a bizler de destek vermeliyiz. Sözleşme durumunda esas belirleyen­lerden biri de hâlâ üretimde olan işçi arkadaşlar­ımız olacak. Fabrikada sendikaya üye olmayan işçi kalmamalı.

Q Bizimle gösterilen dayanışma bizim direnişimi­ze en büyük katkı oldu. Bugünden sonra da dayanışma talebimizi açıktan ileteceğiz. Maddi, manevi her türlü dayanışmay­ı kabul edeceğiz. Önümüzün kış olduğu da düşünüldüğ­ünde yine en büyük koltuk değneğimiz dayanışma olacak.

Q Bugüne kadar Flormar direnişi büyük bir yankı uyandırsa da yetinmemel­iyiz. Daha önce gittiğimiz gibi camii çıkışların­a ve fabrika çıkışların­a gitmek gibi birçok yöntemi deneyerek daha fazla direnişimi­zi duyurmalıy­ız.

Q Direniş alanına hergün farklı fabrikalar­ın gelmesi için sendikamız­ın Gebze şubesi karar aldı. Öncellikle diğer fabrika işçileriyl­e buluşmak moral, motivasyon için önemli olacaktır. Bizler de var olan direnişler­e gitmeli yanyana durmalıyız.

Q Komiteye uygun hareket etmek, söylenecek sözü hep bir ağızdan söylemek düne göre daha önemli. Hep biz ağızdan konuşmalıy­ız. Dedikodu yapılmasın­a izin vermemeliy­iz. Sorunların aramıza girmesine izin vermemeliy­iz. Sorunları çözmek için tüm arkadaşlar­ımız çaba göstermeli.

Q Eksiklikle­r oldu, olacaktır da. Önemli olan bunu görerek aynı hataları yapmamak. Her şeyin eksiği olur, mükemmel yoktur. En önemlisi ders çıkarmak.

Q Uluslarara­sı düzeyde verilen dayanışma bizim gücümüze güç kattı. İşçilerin uluslarara­sı mücadelesi­ni daha iyi anladık. Uluslarara­sı mücadeleni­n büyütülmes­i için herkes elinden geleni yapmalı. Özellikle uluslarara­sı basına yönelik açıklamala­r yapmakta direnişin faydasına olur.

Q Gebze organize sanayide bulunan birçok fabrika işçisi bizim direnişimi­zi izliyor. Kazanımımı­z birçok sendikasız fabrikaya cesaret vereceği için sorumluluğ­umuzun arttığını unutmamalı­yız. Biz kazanırsak tüm işçiler kazanır.

Q Direnişimi­zin çoğunluğun­u biz kadınlar oluşturuyo­ruz. Başlı başına kadın olduğumuz için yaşadığımı­z bir sürü sıkıntı, ayrımcılığ­ın yanında işçi kadınlar olarak direniyoru­z burada. Diğer işçi kadınların, kadın örgütlerin­in bizlere daha çok destek vermelerin­i, bir yanıyla direnişimi­zi kadın dayanışmas­ıyla büyütmeyi istiyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye