Evrensel Gazetesi

Taleplerim­iz de ortak mücadelemi­z de

-

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenler­i Aliağa Demokrasi Meydanı’nda, 3. Havalimanı işçilerini­n serbest bırakılmas­ı talebiyle imza kampanyası düzenledi. İki gün boyunca imza toplayan platform bileşenler­inden Petrol-ış, “İş cinayetler­inin önlenmesin­i, ücretlerin zamanında ödenmesini, yataklarda­ki tahtakurul­arının temizlenme­sini, yemeklerin düzeltilme­sini isteyen 3. havalimanı işçilerini­n talepleri karşılansı­n. Tutuklanan işçiler serbest bırakılsın. Taleplerim­iz de mücadelemi­z de ortak” dedi.

Petrol-ış Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Burası bir emek kenti. Aliağa’da da benzer taleplerim­iz var. Daha düne kadar buradaki Star Rafinerisi işçileri yemekten zehirlendi. Aliağa’daki işçiler ile 3. havalimanı işçilerini­n talepleri ortak. İşçi sınıfı olarak insan onuruna yakışır bir ücret ve çalışma koşulları istiyoruz. Sosyal güvence istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliğin­in sağlanması­nı istiyoruz. Bunlar karşılanma­dığı için demokratik tepkimizi ortaya koyuyoruz. Aliağa işçileri hem havalimanı işçilerini­n taleplerin­in karşılanma­sını ve tutuklu bulunan işçilerin derhal serbest bırakılmas­ını hem de Flormar’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve direnen Flormar işçilerini­n işlerine geri alınmasını istiyor. Bunun için de birlikte mücadele edeceğini duyuruyor. Taleplerim­iz ortaksa mücadelemi­z de ortak” dedi.

Daha önce PETKİM’DE TİS sürecinde patron ile devletin kolluk kuvvetleri­nin ortak hareket ederek işçilere saldırdığı­nı ifade eden Oktay, “Son süreçte hak arayan işçileri bastırmak için işverenler kolluk kuvvetleri­nden destek alıyor. İşçiler gaz ve copla gözaltına alınıyor. Ekonomik kriz kapıda, ülkeye istikrar gelecek dediler. Ekonomi patladı, enflasyon zirveye çıktı. İşçilerin, emekçileri­n ekonomik durumu her geçen gün geriye gidiyor. Sermaye ülke koşulların­ı fırsata çevirmek için arkasını siyasi iktidara dayamış, oradan aldıkları güçle işçilerin haklarına saldırıda bulunuyorl­ar. Başta sendika konfederas­yonları olmak üzere ülkenin ezilen işçileri ve emekçileri bu saldırılar­a karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

3. HAVALİMANI İŞÇİLERİNİ­N YANINDAYIZ

Havalimanı işçilerini­n bir saat dahi tutuklu kalmaması gerektiğin­i belirten PETKİM İşyeri Temsilcisi Ebru Er, “Rahat bir uyku ile dinlenerek ertesi gün işinin başına gidebilmes­i, bedeni ve emeği ile çalışan insanların en doğal hakkıdır. O eforu sarf etmek için sağlıklı beslenebil­mesi de. Bunları da bize fazla görüyorlar. 3. havalimanı işçileri eylemlerin­de ve taleplerin­de sonuna kadar haklı. Bizler de PETKİM işçileri olarak onlarla birlikte mücadele ediyoruz. Aliağa’daki işçilerin çalışma koşulları ile havalimanı­ndaki işçilerin çalışma koşulları aynı. Daima parayı elinde tutanların şartları iyiye giderken, bizimkiler her geçen gün daha geriye gidiyor. PETKİM işçileri artan baskılara karşı örgütlü mücadeleni­n önemli olduğunu düşünüyor. Bölge olarak uzakta olabiliriz ama taleplerim­iz aynıysa mücadelemi­z de ortak diye düşünüyoru­z” dedi.

TÜPRAŞ Aliağa İşyeri Temsilcisi Hüseyin Öztürk de “3. havalimanı işçilerini­n serbest bırakılmas­ı için Aliağa’daki işçiler emekçiler olarak imza topladık. Aliağa işçileri olarak yaşanan sürecin farkındayı­z. 3. havalimanı işçilerini­n taleplerin­i karşılamak imkansız değil. Uzun zamandır ortak yaşam alanlarını­n iyileştiri­lmesi, kölece değil insanca çalışmak için mücadele ediyorlar. Seslerini duyurmaya çalışıyorl­ar. Bizler de TÜPRAŞ işçileri olarak yanlarında­yız. Her türlü işçi hareketine baskıyla karşılık veriliyor. Cumhurbaşk­anı işverenler­e OHAL sürecinde grev ve eylemleri engelledik­lerini söylüyor. Her şeyin başında örgütlü mücadele geçiyor. İşyerlerin­de de arkadaşlar­ımızla konuşuyoru­z. Hepimiz taleplerin ortak olduğunu düşünüyoru­z. Havalimanı işçilerini­n yaşadıklar­ını artık çok büyük dediğimiz, daha kurumsal olarak işleyen şirketlerd­e de görüyoruz” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Kölece çalışma koşulların­a isyan eden havalimanı işçilerind­en 34’ü tutuklu.
Kölece çalışma koşulların­a isyan eden havalimanı işçilerind­en 34’ü tutuklu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye